Kutatás és tanulmányok

Európa jövője globális kontextusban – Az Európai Unió szerepének jövője a Balkánon: Hogyan keveri újra a kártyákat az ukrajnai háború?

Október 18-án (kedden) a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete ad otthont Vedran Džihić, az OiiP vezető kutatója, a Bécsi Egyetem oktatója előadásának. Az Európa jövőjéről globális kontextusban című előadássorozatunk az ukrajnai eseményeket követően a Balkán lehetséges forgatókönyveiről szóló beszélgetéssel folytatódik. Az előadás címe: “Az Európai Unió szerepének jövője a Balkánon: Hogyan keveri újra a kártyákat az ukrajnai háború?”

A hibrid eseményre – a Kraft-program keretein belül felújított – kőszegi Európa Házban, illetve online Zoom-platformon kerül sor. Az angol nyelvű előadás 14.00 órakor kezdődik, amelyet kötetlen beszélgetés követ a résztvevők között. Kérésre elküldjük a Zoom-linket mindenkinek, aki részt kíván venni az eseményen – regisztrálni október 17-én, 12:00 óráig lehet az [email protected] e-mailcímen.

Vedran Džihić az Austrian Institute for International Affairs vezető kutatója és a Bécsi Egyetem Politikatudományi Tanszékének oktatója. Emellett a washingtoni John Hopkins University School of Advanced International Studies vezető munkatársa, a Rijekai Egyetem Centre for Advanced Studies egyik alapító igazgatója, valamint a The Balkans in Europe Policy Advisory Group tagja. Kutatási területe a demokrácia és az átmeneti folyamatok, az európai integráció, a civil társadalom és mozgalmaik, a külpolitika, a konfliktuskutatás és a nacionalizmus. Regionális fókusza Kelet- és Délkelet-Európára valamint az Egyesült Államokra irányul. Számos könyvet, cikket és elemzést publikált ezekről a kérdésekről, továbbá rendszeresen publikál a nemzetközi médiában is.

A sorozat előző előadása elérhető az alábbi LINKEN.