Zsinagóga

Kultúra és örökség

Kulturális- és zenei tér

A zsinagóga 1856-ban épült romantikus stílusban Schey Fülöp támogatásával. A második világháborút követően a gazdátlanná vált épület fokozatosan leromlott. Az épület 2016-ra a Magyar Állam tulajdonába került, 2017. végén pedig megkezdődött a felújítás építészeti terveinek elkészítése. Az épület felújítása 2021-ben fejeződött be.

A belső tér helyreállításakor a legfőbb törekvés volt, hogy a lehető legtöbbet megtartsanak a fennmaradt épületből, ezért a falak teljes felületének restaurátori helyreállítására kerül sort a mai elveknek és előírásoknak megfelelő korszerűsítéssel.

E kiemelkedő történeti, építészeti és nem utolsó sorban vallási-kegyeleti jelentőségű épület kis mérete ellenére monumentális hatású. A rabbiházat, iskolát és kertet is magában foglaló teljes körű felújítás és környezeti rehabilitáció a város egy rejtett dimenzióját teszi láthatóvá.

Az épületegyüttes többcélú: kultikus, kulturális, kiállítási, képzési, konferencia-központtá való fejlesztése mind a város lakói, mind a városban tudományos és oktatási intézmények, mind pedig az odalátogatók számára vonzó, különleges többletértéket nyújtó új intézményt hoz létre.

Az Intézet és együttműködő partnerei szervezésében a zsinagóga épületegyüttese kulturális és tudományos programokat kínál az érdeklődőknek, továbbá a zsinagóga kiváló akusztikájával zenei rendezvényeknek is otthont ad.