Sgraffitós-ház

Kultúra és örökség

Gazdag történettel rendelkező reneszánsz ékszer

A 16. században épült, reneszánsz eredetű Sgraffitós-ház nevét a homlokzatán látható, Magyarországon különlegesnek számító sgraffitó díszítésről kapta. Az olasz eredetű szó többrétegű vakolatdíszítésre utal, amelynek lényege, hogy a homlokzatra két vakolatréteget visznek fel, majd az egyiket az előre meghatározott minta szerint eltávolítják.

A homlokzaton a díszes motívumokon kívül egy latin idézet is olvasható, amely részlet Szent Pál apostolnak a Rómabeliekhez szóló leveléből. A latin nyelvű idézet így hangzik: „Non est volentis, neque currentis sed miserentis dei” – magyarul: „Nem azé, aki akarja, se nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” (1668).

Az épületet a 18-19. században udvari szárnnyal bővítették, és barokk stílusban alakították át a homlokzatát. Az épület teljeskörű felújítására 2017-2018-ban került sor, a belső felújításon kívül a munkák során az épült homlokzatát is restaurálásták.

Az épületben tematikus könyvtár és kutatóhelyek működnek. Hozzáadott értékként padlásterének átalakításával új belső terek jöttek létre, amelyek korszerű kutatóhelyi szolgáltatásokat nyújtanak, megfelelve a 21. századi nemzetközi igényeknek. A tetőtérben kialakított multimédiás terem tanórák és kurzusok, előadások helyszínéül is szolgál.