Kutatás és tanulmányok

Október 4-én folytatódik az FTI-iASK kedvelt előadás-sorozata – Európa jövőjéről globális kontextusban

Future of Europe Lecture Larysa Tamilina

A nyári szünetet követően az ukrán Larysa Tamilina, ösztöndíjas munkatársunk előadásával folytatódik az FTI-iASK népszerű sorozata. Az angol nyelvű esemény október 4-én (kedden) 14.00 órakor kezdődik Zoom-on, emellett az előadást az Intézet Facebook-oldalán is közvetítjük. Kérésre elküldjük a Zoom-linket mindenkinek, aki részt kíván venni az előadásból és a beszélgetésből álló teljes eseményen – regisztrálni október 2-án, 12:00 óráig lehet az [email protected] e-mailcímen.

Larysa Tamilina a Brémai Egyetemen szerzett doktori diplomát, mesteri fokozatát pedig a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte. Sok éven át a Zeppelin Egyetem oktatójaként és posztdoktori kutatóként dolgozott, ahol az emberi tőke felhalmozásának elméleteivel, és az egyéneknek a tanulás különböző formáiban való részvétellel kapcsolatos döntéseinek modellezésével foglalkozott. Emellett tanulmányozta a formális intézmények hatását a gazdasági növekedési rátára és a társadalmi bizalom szintjére Európában. Jelenlegi kutatásai az ukrán-orosz kapcsolatok konfliktusával és a közelmúltbeli háborúnak a két ország politikai és társadalmi-gazdasági fejlődésének különböző aspektusaira gyakorolt lehetséges hatásaival foglalkoznak.

Előadásának címe: „Különbséget tenni a látszólag hasonlóban: a társadalmi bizalom kialakulásának összehasonlító elemzése Ukrajna és Oroszország között”. A tanulmány összehasonlító perspektívából elemzi a társadalmi bizalmat Ukrajnában és Oroszországban. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a két ország számos hasonlóságot mutat, annak feltárására összpontosít Tamilina előadásában, hogy a bizalom kialakulásának folyamatai mennyire hasonlítanak egymáshoz. Bemutatja ugyanakkor, hogy a bizalmi magatartásmódok jelentősen eltérnek a két társadalom között, amely különbségek az Ukrajna és Oroszország között a közelmúltban kialakult politikai és társadalmi rendszerbeli különbségekkel magyarázhatók. Különös figyelemmel kíséri a kelet-ukrajnai háborút, amely felerősítette a bizalom kiépítésének és megőrzésének módjában mutatkozó eltéréseket az egyének között. Az eredmények arra szolgálnak, hogy megkérdőjelezzék az Oroszországgal fennálló kulturális hasonlóságok átható hatását az ukrán lakosság viselkedési értékeire és preferenciáira.