Zwinger-Öregtorony

Kultúra és örökség

A középkori erődítmény

A kilencszögletű bástya a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része, az egykori városfal délnyugati sarokbástyájaként szolgált a háborús időkben, amely feltételezések szerint a 13. századból származik. Mai formáját az 1532. évi török támadás előtt építették ki.

Több funkciót is betöltött az évszázadok során, védelmi szerepe mellett éléskamraként, raktárként és egyes források szerint börtönként is használták a helybeliek. Az épület alsó emeletein élelmet tároltak. A tornyot védelmi szerepének elvesztése után különböző célokra szánták, az 1820-as években felmerült a színházzá alakításának gondolata. A közelmúltig idegenforgalmi, múzeumi célokat szolgált. A pincében, egy 1778-ban készült bálványos szőlőprés található.

A Kraft-program keretében 2015-ben teljeskörű felújítására került sor, amelynek eredményeképpen az épület új, fenntartható funkciókat kapott: a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kiállítótere, előadások, konferenciák, kulturális események színtere lett. Az új rendeltetés mellett elsődleges szempont volt a történeti, műemléki értékek megőrzése – az így elvégzett munka az ún. integrált szemléletű műemlék-helyreállítás szép példáját eredményezte.