Szemző-ház

Kultúra és örökség

Szecessziós építészeti gyöngyszem

Az 1905. körül épült Szemző-ház a bécsi Plachnich iskola poszt-szecessziós, art-deco vonásokat is tükröző műalkotása. A villa egységes stílusban épült, Kőszeg belvárosának egyetlen szecessziós épülete.

A korábban Művészetek Házaként működött épületnek a felújítást követően belső terei nem változtak, megőrizték a századelő nagypolgári hangulatát: az eredeti szobák és kiszolgáló helyiségek megtartásával kutatószobák, irodák kerültek kialakításra. A kihasználatlan pinceszint teljes felújításával előadóterem és szerverszoba jött létre. A belső terek dekorációja, megőrzött burkolatai és nyílászárói részleteiben is kiteljesítik a 20. század elejének hangulatát.

A műemléki rekonstrukció első ütemében a teljes külső és belső felújításra került sor: a védendő részek restaurálásával, átfogó, a mai elveknek és előírásoknak megfelelő energetikai korszerűsítéssel, a gépészet, az elektromos és gyengeáramú rendszerek teljes megújításával. A második ütemben az épület teljes belsőépítészetének megvalósítása, a közlekedők és közösségi terek berendezése, és az emeleti kutatóhelyek bútorozása valósult meg.

A műemléki épület felújítása során elsődleges szempont volt a meglévő épületelemek megtartása és felújítása: nyílászárók megújítása, cementburkolat felújítása, a hiányzó elemeknek a meglévőről vett minta alapján történő pótlása.