iASK gyűjtemények

Kutatás és tanulmányok

A szellemi örökség megőrzése és a kutatás megkönnyítése

A Gyűjtemények és Archívumok a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének szerves részét képezik, és az iASK-közösség prominens tagjai által nagylelkűen felajánlott különböző archív anyagok, valamint személyes hagyatékok tárolására szolgálnak. A szellemi örökség megőrzésére és a kutatás elősegítésére összpontosítva ez a gondozott gyűjtemény forrásokat kínál a tudósok, kutatók és érdeklődők számára egyaránt.

A gyűjtemények és az archívum archív anyagok sokaságának ad otthont, többek között történelmi dokumentumoknak, leveleknek, hang- és videofelvételeknek. Ezek a felbecsülhetetlen értékű források bepillantást engednek a múltba, és kézzelfogható kapcsolatot biztosítanak a kutatóknak a világunkat alakító eseményekkel, eszmékkel és emberekkel. Kőszegen, a Festetics-palotában, a helyszínen hozzáférhető archívum a tudományos kutatás és felfedezés élénk központjaként szolgál.

A gyűjtemény nem korlátozódik intézményi iratokra, hanem személyes hagyatékokat is tartalmaz. Az egyik nevezetes gyűjtemény Hankiss Elemér, a nagyra becsült filozófus, szociológus és irodalomtörténész gyűjteménye. A gyűjteményben olyan anyagok, többek között kéziratok, jegyzetek, levelek, hangszalagok találhatók, amelyek felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtanak szellemi útkeresésébe.

További hagyatékokat találunk Héderváry Klára, a magyar származású, neves belga ENSZ-diplomata, valamint Schöpflin György professzor, volt európai parlamenti képviselő, az iASK Tanácsadó Testületének néhai elnöke hagyatékából, akinek munkássága kitörölhetetlen nyomot hagyott a nemzetközi színtéren.  Folyamatosan fejlődnek a levéltári iratok és gyűjtemények, bővítve a kutatáshoz és feltáráshoz rendelkezésre álló gazdag forrásokat.

A levéltárosok csapata minden érdeklődőnek tájékoztatást és segítséget nyújt, akiket a [email protected] e-mail címen lehet elérni.