Az iASK-ról

About Us

Navigálás a komplexitásban és a fenntartható jövő alakítása

iASK innováció

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében (iASK) másképp gondolkodunk. Összekötjük a társadalomtudományokat, a természettudományokat, a művészeteket és a bölcsészettudományokat, hogy új perspektívákat kínáljunk a regionális fejlődés, a fenntarthatóság, a geopolitika, a kulturális örökség megőrzése és a jövő műveltségének kérdéseiben.

Történetünk

Az Intézet 2015-ben jött létre, olyan történelmi pillanatban, amikor a világ a mindenre kiterjedő globális kiszámíthatatlanság, az egyre erősödő “összekapcsoltság”, a szoros kölcsönös függés állapotába került. Az Intézet alapítását előkészítő munkában iránymutatóan vett részt Hankiss Elemér, aki szerint: „a bizonytalanság új korszakába jutottunk”, válaszúthoz érkeztünk, ahol a klímaváltozás, a regionális politikai instabilitás, a pénzügyi válságok, az intolerancia és az erőszak terjedése közepette kell feltennünk a helyes kérdéseket, és megtalálnunk a legjobb utakat. Ron Atkin egyszer azt mondta, hogy a meglepetés olyan kérdésre adott válasz, amelyet nem tettünk fel. 

A világ összetettebbé vált, gyors és gyakran ellentmondásos folyamatok jellemzik. A hagyományos oktatás nem képes felkészíteni a diákokat a növekvő fenyegetésekkel teli bizonytalan jövőre. A személyes és társadalmi biztonság, az intézmények, valamint az őket körülvevő anyagi és természeti világ bizonytalanná vált. Ebben az összefüggésben a tudomány szerepe elsőbbséget élvez, amely érvényes és hasznos előrejelzéseket és magyarázatokat kínál a jelenkor jelenségeire. Ez magában foglalja az emberi társadalmak számára releváns alkalmazásokat tartalmazó tudományos kutatások felelősségteljes elvégzését.

Küldetésünk

Az iASK küldetése, hogy eligazodjon korunk bonyolult és bizonytalan viszonyai között. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy hozzájáruljunk az összetett és interdiszciplináris gondolkodást igénylő válaszok megfogalmazásához. Felelősséget vállalunk az innovatív megközelítések és megoldások előmozdításáért a sürgető globális kérdésekre, és arra törekszünk, hogy pozitív hatást gyakoroljunk folyamatosan változó világunkra. Elkötelezettségünk az innováció elősegítése, a kritikus gondolkodás támogatása és a globális kihívások kezelése iránt hajt minket előre.