Kultúra és örökség

Kultúra és örökség

Kőszeg KRAFT Program

KRAFT épületek Kőszegen: A kulturális örökség újjáélesztése a fenntartható jövő érdekében

A Kraft-program egy olyan integrált város- és vidékfejlesztési koncepció, amely a kis- és középvárosok lehetséges együtteseit figyelembe véve keresi a kreatív társadalmi energiák felszabadításának és újszerű összekapcsolásának még járatlan útjait. A Kraft-koncepció a már meglévő értékekre épít, azokat használja fel, illetve hasznosítja a jövő érdekében. Ennek első, konkrét, modellértékű fejlesztése Kőszeg, amely egyedülálló épített örökséggel, iskolavárosi identitással, nagy múltú kulturális, szakmai és vallási közösségekkel rendelkezik.

A felújított épületek nem csak műemlék-jellegükben váltak meghatározó jelentőségűekké, hanem funkciójukban is, amely ugyancsak a kreatív város elgondolásának példája. A fejlesztéseknek köszönhetően Kőszeg a Kraft-program célkitűzéseinek szellemében a kulturális örökségen alapuló élményturizmus egyik közép-európai központjává válhat.

A program eredményei közé tartozik Kőszeg történelmi központjában hét történelmi épület sikeres helyreállítása és funkcionális átalakítása. Ezek a gyönyörűen felújított épületek, köztük a Bencés Rendház, Európa-ház, Festetics-Chernel-palota, Sgraffitós ház, Szemző-ház, Zwinger és Zsinagóga a KRAFT koncepció példaértékű modelljeként szolgálnak. Az iASK ezen épületek kivételes felújítási projektjét a Nemzetközi Ingatlan Szövetség Magyar Tagozata, a FIABCI Hungary „Városi léptékű fejlesztés” kategória I. díjával, illetve a Kovács Attila Emlékdíjjal jutalmazta 2022 őszén.

Sgraffitós-ház

Szemző-ház

Európa-ház

A Festetics-Chernel palota

Zwinger-Öregtorony

Benedict Hotel

Zsinagóga