A Festetics-Chernel palota

Kultúra és örökség

Az elegancia és a tudományos haladás mesés öröksége

A hajdani városfalat is magába foglaló épület eredete a 16. századig nyúlik vissza. Festetics Imre – az örökléstan, genetika alapvető törvényeinek egyik első felfedezője – 1802-ben vásárolta meg az épületet, amely később házasság révén a Chernel család tulajdonába került. Az államosítást követően az épületben tanácsi szükséglakásokat alakítottak ki.

2017-2018-as műemléki rekonstrukció első ütemében teljes külső és belső felújításra került sor. A műemlék-helyreállítási munka keretében restaurálták a szalonokban a falkutatás során feltárt különlegesen értékes barokk-rokokó falfestéseket, amelyek az épület 1766-1767. évi barokk palotává történő kiépítését követően készültek.

Az épületben a történeti terek és térkapcsolatok említésre méltó zavarása nélkül kaptak helyet az új rendeltetés igényelte kiszolgáló funkciók, azzal a természetességgel, ahogyan azt akár az egykori tulajdonos is tette volna. A felújítás eredményeként Kőszeg városa visszakapta egyik legszebb történelmi épületét, amelynek az FTI-iASK révén a jövője is biztosított az Intézet keretében működő Hankiss Archívum, kutatószobák és közösségi használatú terek létrehozásával, míg a földszinten lévő, korábban istállóként funkcionáló helyiség kiállításoknak ad otthont.