Home • VIDEÓK
Kutatás és Tanulmányok

A Macedón Cherubim Kamarakórus koncertje – 2018. július 02. Kőszeg

CHERUBIM” KAMARAKÓRUS
KARNAGY: MIRJANA PAVLOVSKA – SHULAJKOVSKA
KONCERT PROGRAM 2018. július 02.
1. Joan Harmosin of Ohrid: Szűz Mária dícsérete, V. hang
2. Jane Kodjabashia: Az áldott gyermek, VI. hang
3. Joan Harmosin of Ohrid: Az igaz találkozás, V. hang
4. Andon Shahpaski: Isten hívlak téged, VI. hang
5. Andon Shahpaski: Angyali ének, V. hang
6. Jane Kodjabashia: Szt. Kelemen dícsérete, IV. hang
7. Jakov Protopsalt: Oh, nagyszerű csoda I. hang
8. Vasil Ivanov Bojadziev: Az igaz találkozás, VI. hang
9. Manasij pop Todorov: Ének az Atyához és a Fiúhoz, III. hang

A „Cherubim” kamarakórus létrehozása a makedón bizánci zenei hagyományok kutatásán alapul, illetve a szkopjei “Euro-Balkan” Egyetem Bizánci Tudományok Tanszékének 2013-as alapításán.
A kórus repertoárjában elsősorban olyan makedón zenészek művei szerepelnek, akik a Nemzeti Reneszánsz idején alkottak, úgy mint: Dimitar Zlatanov – Gradoborski, Kalistrat Zografski, Joan Harmosin of Ohrid, Andon Shahpaski, Manasij pop Todorov és Vasil Ivanov Bojadziev stb.
A Cherubim kórus számos koncertet adott már hazai és nemzetközi rendezvényeken, felépett többek között a makedón filharmonikus zenekarral is, valamint a Makedón Opera és Balett Zenekarával Bitolában a Makedón Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója alkalmából. A makedón televízió számos felvételüket sugározta már.
A kórus tagjai professzionális zenészek: Mirjana Pavlovska-Shulajkovska, Katerina Kjetkovikj-Fidanovska, Zlatica Zhantevska-Pejikj, Lile Anastasova, Ruzica Kodjabashia, Suzana Stojcheva, Stanislava Pocevska, Beti Beshkovska, Hermina Trposka-Samardjiska and Jane Kodjabashia.
A kórus számos makedón, a szláv és bizánci hagyományokhoz kötődő kézirat és énekeskönyv anyagát vette fel a repertoárjába. Tevékenységük nagy szerepet játszik a templomi ének és a nemzeti kulturális örökség megőrzésében és megszilárdításában.