Kutatás és tanulmányok

Több mint 12 milliárd forintos KRAFT-fejlesztésről döntött a kormány

2023-ra új Tudásközpont lesz az egykori Kőszegi MÁV Gyermekotthonból

A 1805/2021 XI. 16. számú kormányhatározatban foglaltak szerint várhatóan a következő 2 év folyamán 12,5 milliárd forintból valósul meg az új Tudásközpont Kőszegen. Az átalakítást és a felújítását követően az egykori MÁV Gyermekotthon épület-komplexumából a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza egy nemzetközi szintű, közép-európai kisugárzású tudásközpont kialakítását tervezi, kutatói és fejlesztő laboratóriumok, előadótermek és vendégszobák kialakításával.

Az FTI-iASK fő célja, hogy ideális alkotókörnyezetet biztosítson a legkiválóbb hazai és külföldi kutatók számára a Kőszegen történő munkához, továbbá, hogy nemzetközi szinten biztosítsa a tudományos élet infrastrukturális és technikai feltételeit.

 

Az épület látványterveit Ekler Dezső készítette.

A KRAFT-program kidolgozója Miszlivetz Ferenc, megvalósítója pedig az általa, főigazgatóként vezetett FTI-iASK. A több mint egy évtizede kidolgozott vidék és területfejlesztési koncepció, a KRAFT-program jóvoltából Kőszegen eddig már 7 épület újult meg (Zwinger, Szemző Ház, Európa Ház, Festetics palota, Sgraffitós-ház, az egykori Bencés rendház és a Chernel utca) és 2 másik felújítása folyamatban van (Zsinagóga, Bálház).

„A Kőszeg város középkori városmagján kívül eső ingatlan és a nagy volumenű beruházás jelentősen meg fogja növelni Kőszeg láthatóságát, és az FTI-iASK “actio radiusá-át” – fogalmazott Miszlivetz Ferenc. – „Ez a nagy jelentőségű nemzetközi doktori iskola a KRAFT fejlesztési koncepció utolsó, legnagyobb tétele, amely messze túllép Kőszeg város határain. Ha megvalósul ez a terv, szeretnénk elérni, hogy Szombathely is visszakapcsolódjon a közös tudományos tevékenységbe, hogy a két város megfogja egymás kezét.”

A 1805/2021 (XI.16.) sz. Kormányhatározat további részleteit ITT találja.

Több mint 12 milliárd forintos KRAFT fejlesztés indul Kőszegen – Vas Népe

Korábbi híreink a témában

Jelentős előrelépés történt a kőszegi  Bálház felújításában

2021. végére fejeződik be a kőszegi zsinagóga felújítása