Kutatás és Tanulmányok

Szankcionált jövő: Háború és Béke új fejezetei a 21. században

Az FTI-iASK főigazgatójának, Miszlivetz Ferencnek legújabb cikke a Tér-Gazdaság-Ember c. folyóirat 2022/3-4. számában jelent meg.

Absztrakt

A háború és a béke kérdése a 21. század első negyedében a nukleáris pusztítás veszélye és az elhúzódó hibrid háború előre nem látott negatív következményei miatt a gonosz, megoldhatatlannak tűnő problémák listájának élére került. A paradoxonokkal megbirkózni képes komplex gondolkodásnak a döntéshozatalhoz szükséges kormányzási képességek tárházának részét kell képeznie, ha el akarjuk kerülni a megoldatlan konfliktusokat, amelyek eltemetik az emberi civilizáció vívmányait. A jövőnket a döntéseink szentesítik, akarva vagy akaratlanul, nap mint nap. A sok összetevőből és konfliktusforrásból álló háborúk láncolatának megértéséhez érdemes különbséget tenni a háborút kiváltó közvetlen okok és motivációk, a mélyebb, hosszú távú konfliktusok kialakulása, valamint a fegyverkezéshez és a fegyverhasználathoz kapcsolódó gazdasági és politikai érdekek között. A katonai-ipari komplexum fogalma ismét előtérbe került.

Kulcsszavak: emberi biztonság, hibrid háború, katonai ipari komplexum, új tudás és kormányzás, a világrendszer átalakulása

A teljes szövegű cikk elérhető ITT.