Rólunk

Gelencsér András

Gelencsér András légkör-kutató, a Pannon Egyetem rektora

A Veszprémi Vegyészmérnöki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát 1990-ben, majd 1995-ben doktorált a környezettudományok területén. 2002-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 2005. óta vezeti a Magyar Tudományos Akadémia Levegőkémiai Kutatócsoportját. A Pannon Egyetem professzora, 2006-ban nevezték ki a Műszaki Kar gazdasági dékán-helyettesének. 2015-től a Pannon Egyetem rektora lett.

Fő kutatási területe a légköri kémia, különösen a légköri aeroszolok kémiája a légszennyezéssel és az éghajlatváltozással összefüggésben. Elsőként ismerte fel a humuszképződés folyamatát a légkörben. Ő állapította meg először a biomassza égetésével kapcsolatos színes részecskék (barna szén) jelentőségét a napfény elnyelésében a globális légkörben. A Max Planck Biogeokémiai Intézet igazgatójával közösen publikált egy tanulmányt, amely a terület egyik legtöbbet idézett publikációja lett. Szerzője a Springer Kiadónál 2004-ben megjelent „Szén-dioxidos aeroszol” című monográfiának. Számos nemzetközi projektben vett részt, és több közös publikációja jelent meg neves tudósokkal. Eddig több mint 4200 független idézést kapott munkáira. 2011-ben előadást tartott a Közszolgálati Egyetem 2.0 című televíziós sorozatban.

2016-ban magyarul is megjelent egy könyve az emberiség globális légkörre gyakorolt hatásáról. Tudományos eredményeiért 2014-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2016-ban Prima Primissima-díjjal, 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia díjával tüntették ki.