Kutatás és tanulmányok

Nemzetközi tanulmányút Kőszegen – RESTART_4Danube projekt

 

 

 

 

A RESTART_4Danube projekt keretében a magyar projektpartnerek – Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal – egy olyan helyi akcióterv kidolgozásáért és megvalósításáért felelősek, melynek keretében a PBN – Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület-applikációt fejleszt Kőszeg történelmi épületeiről a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének közreműködésével.

 

Az applikáció fő célja, hogy a Vas megyében, Kőszeg belvárosában található műemlék helyszínek újragondolt, megújult módon, vonzóbb formában jelenjenek meg. Az alkalmazás a Magyarország Kormánya által támogatott Kraft-program keretében a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete közreműködésével felújított kőszegi épületeket – Szemző ház, Európa ház, Sgrafittós ház, Zwinger, Festetics-Chernel palota – mutatja be kreatív és interaktív módon, kiterjesztett valóság elemek integrálásával. A felhasználók az applikáció segítségével megtekinthetik, hogyan néztek ki eredetileg a nevezetes épületek, megismerhetik a hozzájuk kapcsolódó érdekes történeteket, híres embereket, illetve megtudhatják, hogy mire hasznosítják ma az épületeket. Az egyes helyszínekhez érve Mizsei Zoltán által az épületekre komponált zenék hallgathatók meg az alkalmazásban. Az applikáció jelenleg még fejlesztés alatt áll, bemutatására októberben fog sor kerülni.

  1. június 14-én egy tanulmányút keretében Kőszegre látogattak a projektpartnerek, ahol Mátay Mónika történész, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója bemutatta az applikációban szereplő helyszíneket, valamint ismertette az épületek történetét, mai funkcióit.

 

A projektről bővebben: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/restart-4danube