Kutatás és tanulmányok

Mementók gránitból és téglából

Két emléktáblát is avattak Kőszegen az 1945 tavaszán meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. A kezdeményezés mögött egy magánszemély, Vadász Gábor orvos állt, akinek édesapja és annak ikertestvére is itt szenvedett a német katonák kegyetlenkedéseitől, akik később Rohoncon (Rechnitz) gyilkolták meg őket.

Az egyik emlékhely, egy gránit kőtömbön lévő márványtábla az egykori sörgyár mellett a Lékai úton, míg a másik az egykori Czeke téglagyár mellett, téglából rakott oszlopon őrzi mementóként az itt megölt honfitársaink emlékét.

Az emlékezésen megjelent a szombathelyi zsidó hitközség képviseletében, Márkus Sándor elnök, Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont korábbi igazgatója, Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének volt elnöke, Székely János a szombathelyi katolikus egyházmegye püspöke, Baranyai Csaba kőszegi evangélikus lelkész és Básthy Béla Kőszeg polgármestere.

Az emlékező beszédek felidézték az egykori munkatáborban elkövetett kegyetlenkedéseket. Az „El mole rachamim”  ima  mellett részletek hangzottak el Tolnai László Kőszegi végállomás c. könyvéből. Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés köveit és meggyújtották a lélek mécseseket.

Az esemény egyik szervezője Szántóné Balázs Edit történész, az FTI-iASK kutatója volt.

A képeket Horváth Attila (FTI-IASK) készítette.

 

Fekete Dániel kántor
A megemlékezés résztvevői
Székely János megyéspüspök, Bogyay Katalin diplomata, Mátay Mónika történész és Szita Szabolcs történész
Dr. Vadász Gábor orvos, a kőszegi mementók felállításának kezdeményezője
Az emlékezés kövei és a lélek mécsesek az egykori sörgyár helyén lévő gránittömbön
Bogyay Katalin diplomata és Básthy Béla polgármester
Az egykori Czeke téglagyár melletti mementó
Szita Szabolcs történész, Szántóné Balázs Edit történész, Frisch György (NÜB) és Fekete Dániel kántor (OR-ZSE) társaságában
Szita Szabolcs történész Tolnai László holokauszt túlélő, egykori kőszegi fogoly könyvéből olvasott fel részleteket