Kutatás és tanulmányok

Fény Szimpózium a Jurisich Miklós Gimnáziumban

Több tudományterület képviselője – fizikus, biológus, szociológus, hidrológus, irodalomtörténész, képzőművész, építészmérnök – is előadást tartott szerdán az UNESCO, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) és a Jurisich Miklós Gimnázium közös Fény-szimpóziumán.

A 2015-ös Fény Nemzetközi éve után az UNESCO döntése értelmében 2018 óta minden évben május 16-án ünnepeljük a fény világnapját, mely a fényhez kapcsolódó tudományterületeket és a fényalapú technológiákat állítja az érdeklődés középpontjába. Az alkalomból szimpóziumot szervezett az intézet és a középiskola.

– Az iskola és a tudomány kart karba öltve járnak, összetartoznak. A mai összejövetel is erről tanúskodik, mutatott rá köszöntőjében Keszei Balázs, a gimnázium igazgatója. A résztvevőkhöz, köztük diákokhoz szólva elmondta, immár Karikó Katalin és Krausz Ferenc neve is szerepel egy márványtáblán, amelyen a magyar Nobel-díjasok nevei olvashatók a gimnáziumban. A diákokat arra ösztönözte, hogy a kiváló tudósok és az előadások is azt erősítsék bennük, hogy kitartó munkával magaslatokra lehet jutni.

A képen balról: Fejérdy Tamás, Kovács Ágnes, Nagy András, Miszlivetz Ferenc, Szöllősi-Nagy András, Kroó Norbert, Dombi Péter, Stefánich Éva, Keszei Balázs, Bíró Sándor

Miszlivetz Ferenc szociológus, az iASK főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, az előadók zöme az intézethez kötődik. Együttműködésük utakat, hidakat épít a különböző tudományterületek között.

Nanotechnológiával a magfúziós energiatermelésért – a témáról Kroó Norbert fizikus, akadémikus (MTA) beszélt. Dombi Péter, az MTA doktora, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet osztályvezetője, Krausz Ferenc egykori tanítványa Magyar Nobel-díj az attofizáért címmel tartott előadást, ismertetve Krausz Ferenc életét, kutatásainak lényegét, lézerfejlesztéseit, melyek az emberiség egészére nézve kiemelt jelentőségűek.

Keszei Balázs A fény a középiskolában címmel; Nagy András habilitált egyetemi docens, a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszának oktatója Egymás nélkül…sötétség délben – a fény metaforái az irodalomban és azon túl témában; Szöllősi-Nagy András, az MTA doktora, az UNESCO tanszékvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának egyetemi tanára Modern Fényművészet: A tudomány és művészet címmel tartott előadást. Bíró Sándor festőművész, tanár a fény kitüntetett jelentőségéről beszélt klasszikus és kortárs képzőművészek munkásságában; Fejérdy Tamás okleveles építészmérnök, okleveles műemlékvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens (BME), címzetes egyetemi tanár (Pannon Egyetem, Veszprém) a Fény az építészetben – építészet a fényben témát fejtette ki.

📌 Program:

14:30 Köszöntő: Miszlivetz Ferenc (főigazgató, iASK)

14:40 Dombi Péter: Attofizika, Krausz Ferenc Nobel-díja

15:05 Kroó Norbert: Nanotechnológiával a magfúziós energiatermelésért

15:30 Keszei Balázs: A fény a középiskolában

15:45 Nagy András: Egymás nélkül…sötétség délben – a fény metaforái az irodalomban és azon túl

16:00 Bíró Sándor: A fény kitüntetett jelentősége klasszikus és kortárs képzőművészek munkásságában

16:10 Fejérdy Tamás: Fény az építészetben – építészet a fényben

📍 A szimpózium előadói:

Bíró Sándor, festőművész, tanár, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

Dombi Péter, az MTA doktora, ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, Szeged; HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont, Budapest

Fejérdy Tamás, okl. építészmérnök, okl. műemlékvédelmi szakmérnök, c. egyetemi docens (BME), c. egyetemi tanár (Pannon Egyetem, Veszprém,)

Keszei Balázs, igazgató, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

Kroó Norbert, fizikus, az MTA rendes tagja, HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont, Budapest

Nagy András, habilitált egyetemi docens, Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, Színháztudományi Tanszék

Miszlivetz Ferenc, szociológus, főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

via: vaol.hu/Tóth Kata