Kutatás és tanulmányok

UNESCO MOST Téli Iskola – Rugalmasság bizonytalanság idején

Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén címmel rendezzük meg idén, ötödik alkalommal az UNESCO MOST TÉLI ISKOLÁT 2023. február 20. és 24. között.

A rendezvény szervezői: az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a Pannon Egyetem, valamint a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány). 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával jött létre, így az idei esztendőben a rendezvény helyszíne Veszprém, a város, amely egész évben viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2023 nevet és címet.
A megnyitónak február 20-án, hétfőn, 10 órától a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér ad otthont, a további napokon a tanácskozások helyszíne a Pannon Egyetem lesz. A rendezvény angol nyelvű, címe magyarul így hangzik: Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén. A konferenciára több mint negyven országból közel nyolcvanan vesznek részt személyesen, vagy online formában.

Az 5. UNESCO MOST Téli Iskola betekintést nyújt a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába. Az idei program a jövő megalkotására és annak újragondolására összpontosít, miközben választ keres korunk aktuális problémáinak megoldására. A tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen a háborúval, a környezeti válsággal, a migrációs kérdésekkel és a digitális technológiák gyors fejlődésének következményeivel.

A rendezvénysorozat a következő témákkal foglalkozik, a közösségi média és az algoritmikus világrend, a mesterséges intelligencia jövője, a digitális jólét meghatározása. A konferencia témái közé tartozik a társadalmi interakció új formájaként megjelenő inkluzív terek elemzése, különös tekintettel a videojátékok virtuális helyszíneire.

Kerekasztal-beszélgetésben vitatjuk meg a fiatalok kultúrafelfogását, a múlt hatását a jelenre, specifikusan a traumák hatását napjaink válsághelyzeteire. Az ukrajnai fegyveres konfliktus várható következményeit, az úgynevezett puha/lágy hatalom és a kulturális diplomácia új definícióit, a transzkulturalizmus és a határok funkcióját, a felelősségvállalást a globális válságban, a poszthumanizmust

Az egyhetes programsorozaton fiatal társadalomtudósok és szakemberek vitatják meg a kérdéseket, a programhoz online is lehet csatlakozni.

A rendezvénysorozat minden évben vonzza Európa és az egész világ vezető tudósait, eszmecseréjük elősegíti a jövőre való nevelést, és a dinamikus, transzdiszciplináris és transzkulturális párbeszéd révén megvalósuló eszmecserét.

A konferencia első napján politikusok, a tudományos élet kiválóságai és az oktatási szegmens meghatározó szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

Február 20-án megtiszteli az eseményt jelenlétével – mások mellett – Sir Richard Shirreff katonai szakértő és a NATO európai főparancsnokának volt helyettese, Emil Brix volt nagykövet, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatója, Ernesto Ottone-Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Az egyhetes program kísérőrendezvényeként a konferencia előadói és a hallgatók ellátogatnak Tihanyba, az apátságba, ahol február 21-én zenei és történeti bemutatón vesznek részt, február 22-én este pedig Binder Károly zongoraestjét hallgathatják meg az egyetem aulájában.

Az esemény az alábbi linken online követhető:

https://www.youtube.com/live/7nV-ibpLvZA?feature=share