Kutatás és tanulmányok

CloudiFacturing-ErgonoCloud

Az ErgonoCloud projektet a CloudiFacturing (Cloudification of Production Engineering for Predictive Digital Manufacturing) pályázati kiírásra nyújtotta be a két magyar és egy osztrák partnerből álló konzorcium, melyet az Európa Bizottság az Ipar 4.0 keretében támogatásra érdemesnek talált.

Az információs és kommunikációs technológia (ICT) alapvető fontosságú a gyártási szektor digitalizálásához, mégis az európai vállalatok kevesebb mint 25 %-a él ICT megoldásokkal. Az európai kis-és középvállalatoknak a versenyképességük megőrzése érdekében már a kezdetektől át kell gondolniuk az innovatív megoldások technológiai és kereskedelmi méretezhetőségét. Ebből a perspektívából a cloud (felhő) alapú szolgáltatások ideálisnak bizonyulnak a gyártás digitalizálásának megvalósításában.

A CloudiFacturing program missziója, hogy Cloud/HPC (High Performace Computing) alapú modellezéssel és szimulációval optimalizálja a gyártási folyamatot és a termelés hatékonyságát, felhasználva a cégek online elérhető adatait és a magas szintű adatelemzés módszerét. Ily módon a program hozzájárul a kis- és középvállalkozások versenyképességének és hatékony forrásfelhasználásának biztosításához, elősegítve ezáltal az Ipar 4.0. és a körkörös gazdaság víziójának megvalósítását. A misszió megvalósítása érdekében a számítógép vezértelt termeléstervezést és szimulációt, továbbá az adatelemzés eszközeit a könnyebb elérhetőség és a költséghatékony használat érdekében felhő alapú szolgáltatással kell biztosítani.

A CloudiFacturing program egyik fő partnere a németországi Fraunhofer-Institut für Graphische Datenverarbeitung IGD, Darmstadt, vele kötötték meg a támogatási szerződést az ErgonoCloud projekt konzorciumi partnerei: az iASK, mint kutatóintézet, a VIVELab-Ergo független szoftverfejlesztő cég és a bécsi székhelyű In-Vision Digital Imaging Optics Gmbh, mint végfelhasználó.

Az ERGONOCLOUD konzorcium célja, hogy közösen dolgozzanak ki olyan ipari ergonometriai szoftvermegoldást, amely javítja a magas hozzáadott értékű iparágakban működő vállalatok termelékenységi mutatóit.

A konzorcium az Európai Bizottság által finanszírozott Cloudifacturing program keretében 100.000 Euro támogatást nyert a fejlesztés megvalósításához. A támogatás a következő 12 hónapban használható fel, kritériuma, hogy a pályázatban megjelölt új felhő alapú, digitális ergonometriai szolgáltatáscsomag egy év múlva elérhető legyen a Cloudifacturing digitális marketplace-en.

A fejlesztés első lépéseként, a világ élvonalába tartozó “light engine” gyártó, In-Vision Gmbh gyártási folyamatait vizsgálják meg a konzorcium ergonometriai szakértői és adat specialistái. A megalapozó mérések tanulságait felhasználva lát hozzá a szoftverfejlesztő csapat az architectura és az algoritmusok kidolgozásához. Terveik szerint a szoftvermegoldás szimulációs alkalmazásai nemcsak a munkaállomások optimális ergonometriai kialakításában nyújtanak segítséget, hanem egy ú.n. dinamikus elektronikus folyamatirányítási algoritmus (DEWI) segítségével megmutatják az adott munkafolyamat elvégzésének optimális és hatékony módját a munkavállaló számára.

A fejlesztés a gyártási ciklus gyorsítása, a gyártási hibák minimalizálása mellett, a munkahelyi balesetek elkerüléséhez és az új kollégák betanításához is nagyban hozzájárul. A Konzorcium fő célja az, hogy a gyártási folyamatok során az ember-gép környezetet harmonizálja, és így javítsa a munkafolyamat hatékonyságát és termelékenységét.