Kutatás és tanulmányok

Bogyay Katalin: Az ENSZ tesztelve – A 75. évfordulóra való megemlékezés

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székhelyén új szlogen terjed: „Állítsuk helyre jobban” – mondta Bogyay Katalin, Magyarország állandó képviselője.

A nagykövetasszony június 3-án, az iASK „Európa jövője globális összefüggésben” című sorozatában New York-i rezidenciájáról közvetített online előadásban írta le a sokkot, amellyel a régebben oly büszke szervezet működése a COVID-19 járvány első napjaiban csikorogva leállt.  Körülbelül egy hét kellett hozzá, hogy a szervezet magához térjen zsibbadtságából, és alkalmazkodjon az új körülményekhez, egy új működési módhoz.

Amikor azonban magához tért, nagy energiákkal tette. A törölt konferenciákat átütemezték, a bizottságok online kezdtek dolgozni, a Közgyűlés határozatot hozott az pandémiától szenvedő szegényebb nemzetekkel való együttműködéséről és támogatásukról. A folyamatot a szervezet főtitkára indította el: tűzszünetre szólított fel, arra, hogy az egész világon állítsák le a fegyveres konfliktusokat. Az eredeti terv az volt, hogy az idén, az ENSZ Alapokmányának aláírásának 75. évfordulóján a világszervezet számos eredményéről emlékeznek majd meg. Ehelyett az ENSZ reformjának szükségessége most minden eddiginél erősebb igényként jelentkezett. A jövőre nézve számos kérdés merül fel. Hogyan hat majd az „új normalitás” a szervezetre? Milyen tanulságokat kell levonnia? Hogyan tovább? Megtisztító tapasztalatnak, valódi ébresztő trombitaszónak bizonyul majd a járvány, vagy elmúltával visszatér-e az ENSZ eddigi szokásaihoz?

Bogyay Katalin, Magyarország állandó ENSZ képviselője

A multilateralizmus fogalmát, amelyet ma sok kritika ér, újra kell gondolni. Jelenlegi formájában nem képes megbirkózni a sok bonyolult kihívással. Az új eszközök használatának megtanulása mellett az első lecke az, hogy jobb, tisztességesebb és környezetbarátabb ENSZ-re van szükség. Új módszerekkel kell segíteni, hogy az országok jól reagáljanak, alkalmazkodjanak a változásokhoz. A jó kormányzást az átláthatóság és az e téren elért haladás méri majd. Ezt szem előtt tartva jött létre a Közgyűlésben az ACT csoport (az elszámoltathatóság, a koherencia és az átláthatóság angol nyelvű elnevezéséből összeállt betűszó), hogy szembeszálljanak a nagyhatalmak hagyományosan zárt ajtók mögött kötött alkuinak gyakorlatával. Az újjáépített ENSZ-nek nagyobb egyetértésben, nagyobb átláthatósággal és hasznossággal kell dolgoznia önnön reformján.

Nagy a kihívás, és ezt súlyosbítja a COVID-19 járvány. A gazdasági és társadalmi következmények kemények lesznek. Veszélyben vannak a fejlesztési politikában, a nemek közötti esélyegyenlőség terén, a környezetvédelemben, a szegénység elleni küzdelemben évek során elért haladás eredményei. Megerősödhetnek a nemzetközi rend ellen dolgozó csoportok. Az ENSZ-nek úgy kell reagálnia, hogy a nemzetekkel, a civil szerveződésekkel és a mérsékelt vallási csoportokkal együttműködve párbeszéd révén keresse a megoldásokat.

A nagykövet beszélt a politikai pszichológia fontosságáról. A világjárvány és annak következményei (a sok halál, bezárkózás, a munkahelyek elvesztése, fennakadások a mindennapi életben, stb.) által érintett egyének és társadalmak, nemcsak orvosi, de pszichológiai elsősegélyt is igényelnek, és az ENSZ-nek reagálnia kell erre a szükségletre.

Az ENSZ New York-i központja és intézményei valószínűleg egyhamar nem térnek vissza a rendes kerékvágásba. Bogyay Katalin nagykövetasszony szerint a folyamat csak később és lassabb lesz. Amikor azonban megtörténik, a szervezetnek egy más világban kell majd dolgoznia. A helyreállítás során az eddiginél valóban jobbat kell majd építenie.

Az ENSZ tesztelve – A 75. évfordulóra való megemlékezés

Előadó: Bogyay Katalin (nagykövet, Magyarország állandó ENSZ képviselője)

Időpont: 2020. június 03. szerda 14.00 óra