About Us

Bogyay Katalin

Bogyay Katalin nagykövet Magyarország 15. ENSZ állandó képviselője; az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke.

Sokoldalú szakmai pályafutása során a multilaterális diplomácia, a kultúrák közötti párbeszéd fáradhatatlan és elkötelezett híve: 2006-tól 2009-ig az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára. 1999 és 2006 között a Covent Gardenben lévő Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, a Magyar Magic nagy-britanniai kulturális évad igazgatója. 1983 és 1999 között magyar és nemzetközi televíziós újságíróként és filmproducerként dolgozik Budapesten és Londonban. 1979-től zene- és színházkritikákat, portréinterjúkat ír kulturális lapok számára.

A kulturális sokszínűség és kulturális diplomácia ügyének globális előremozdítása érdekében folytatott tevékenységéért, valamint a Magyarország és Skócia közötti kulturális kapcsolatok építéséért a Glasgow-i Egyetem díszdoktorává avatta 2012-ben (Honorary Doctor of Letters, D.LITT.hon).

A brit Művészetek Királyi Társasága (RSA) és az amerikai Művészeti és Tudományos Világakadémia (WAAS) tagja. A berlini Kulturális Diplomácia Intézet (ICD) nemzetközi tanácsadó testületének tagja, a Kulturális diplomácia és a művészetek program elnöke. A Global Round Table nemzetközi tanácsadó testületének tagja. A londoni székhelyű Imago-International pszichoanalitikai társaság tiszteletbeli tagja. A londoni Liszt Akadémia Hálózat egyik alapítója, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kuratóriumi tagja.

A New York-i Külpolitikai Társaság (Foreign Policy Association) tagja (2015-). A New York-i Nemzetközi Béke Intézet (IPI) nagyköveti igazgatóságának tagja (2015-). A New York-i székhelyű Foreign Press Association (FPA) tiszteletbeli tagja (2016-).

Számos magas rangú kitüntetést kapott, köztük a Magyar Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) a magyar kultúra és kulturális diplomácia terén elért eredményei elismeréséért (2014), az UNESCO Nehru-aranyérmet (2013) közgyűlési elnöki munkájáért, a Nemzetközi Fair Play Bizottság különleges Fair Play-díját a sportdiplomácia támogatásáért (2013), a Lánchíd-díjat Magyarország nemzetközi kapcsolataiért végzett szolgálata elismeréseként (2013), a Norodom Sihamoni kambodzsai király által adományozott Sahametrei-rend nagykeresztjét a kultúrák közötti együttműködéséért végzett tevékenysége méltatásául (2013). Megkapta a II. Albert belga király által adományozott Lipót-rend tiszti fokozatát (2008), az Aphelandra-díjat az emberek közötti hídépítés érdekében végzett nemzetközi tevékenységéért (2009), valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét a nagy-britanniai magyar kulturális év, a Magyar Magic megrendezéséért (2005).