Kutatás és Tanulmányok

Berkesné Rodek Nóra – Birkner Zoltán – Ernszt Ildikó: Köldökzsinór

Berkesné Rodek Nóra – Birkner Zoltán – Ernszt Ildikó: Köldökzsinór : A Pannon Városok Szövetségéhez tartozó városok sikerének és megtartó erejének kulcstényezői

A globalizáció „szedi áldozatait”, a fejlett országok kis- és középvárosainak létszáma folyamatosan csökken. Az általunk vizsgált, a Pannon Városok Szövetségéhez tartozó városok is érzik ennek a világméretű versenynek a hatásait, amit többek között a fiatalok elvesztése mellett ezen települések iránti érdeklődés csökkenését is eredményezi. A szerzők jelen kötetben a városok sikerének kérdéskörét járják körbe, majd bizonyos elemeket a hasonló méretű településeken érzékelhető jelentőségük miatt részletesen megvizsgálnak – így a városok közötti együttműködések, az identitás és a fiatalok városban tartásának kérdéseit.

A városok közötti együttműködésnek Magyarországon még van hova fejlődnie és erősödnie, mert látszólag sok együttműködő partnerrel rendelkeznek, azonban igazán intenzív, gyümölcsöző, stratégiai együttműködést csak kevés településsel folytatnak. A városok sikerének fontos feltétele, egyben eredménymutatója a fiatalok megtartása, melynek egyik eszköze lehet a kötődés és az identitás erősítése.

A szerzők célja az, hogy tükröt mutassanak a városvezetők és a döntéshozók számára, egyben útmutatót is megfogalmazzanak a kutatási eredmények alapján. A sikerhez azonban ebbe a tükörbe bele is kell nézni. Ehhez nem csak bátorság kell, hanem egy olyan nyitott menedzsment szemlélet, mely képes az eddigi mintákat félretenni, és a város adottságainak megfelelő stratégiát kialakítani. Egy olyan stratégiát, mely illeszkedik a jövő generációjának szemléletéhez és igényeihez, és érdekes lehet a globális térnek. Könyvünk célja végigkísérni a „bátrakat” egy új szemlélettel kikövezett, a sikerhez vezető úton, és tarisznyájukba tenni egy olyan receptet, modellt, amely köldökzsinórként köti össze a várost és érintettjeit.

Tartalomjegyzék

2017
198 oldal
978-615-5742-03-3

Ár: 2400 Ft

Kedvezményes ár: 1.200 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/