Kutatás és Tanulmányok

Balázs Edit: Pannon értékek nyomában: a körmendi zsidó közösség

„Hang hallatszik Rámában,
siralom és keserves sírás:
Ráhel siratja fiait.
Nem akar vigasztalódni fiai miatt,
mert nincsenek többé.”
(Jeremiás 31:15)

A szerző, Szántóné Balázs Edit (történész, FTI-IASK kutató) könyvajánlója

A szerző – Szántóné Balázs Edit – először 1993-ban foglalkozott a körmendi zsidóság történetével. Azóta tovább bővítette és kiegészítette a kutatásait, aminek eredményeit most adja közre.
A magyar zsidó tudományosság számára rendkívül fontosak az alapkutatások – a források feltárása, összegyűjtése és publikálása, korszerű szemléletű feldolgozása. Ha más eredménye nem lesz munkánknak, mint feltárni és összefoglalni a körmendi zsidósággal kapcsolatos még fellelhető forrásokat, s azt a köztörténet fonalára felfűzni, reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk a magyarországi zsidóságról alkotott kép teljesebbé válásához.

Akit érdekel a magyar múlt, bizonyára őszinte érdeklődéssel veszi kézbe Balázs Editnek a körmendi zsidóság másfél évszázados történelméről beszámoló munkáját. Lenyűgöző a 19. századi nyugat-magyarországi kisvárosi életnek az a zsibongó gazdagsága, ami e lapokról árad. Gyűjtő- és vegyeskereskedők, szabók és kalapkészítők, cipészek, különféle egyéb mesteremberek, gyógyszerészek és orvosok, mindenféle rendű-rangú vállalkozók pályája bontakozik ki előttünk, és ahogy telnek az évtizedek, láthatjuk, miképp nő fel a hazai kis- és középpolgárságnak a vidéki városi társadalom középrétegét alkotó csoportja. A számok és a statisztikai adatok mellett pedig ott sorakoznak a nevek és az arcok is: a fényképfelvételeken szembe nézhetünk Marton Károly kereskedővel és Krausz Ignác rabbival, vagy elkaphatjuk a frissen házasuló Kurcz Mariska vidám tekintetét. (Csorba László)

 

225 oldal

Ár: 2.900 Ft

ISBN: 978-615-5742-21-7

 

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/