Kutatás és Tanulmányok

Bába Iván: A kommunizmus bukása

Bába Iván: A kommunizmus bukása : Rendszerváltozás Közép-Európában 1989-1990-ben

A kommunizmus bukása Közép-Európában történelmi tény. A kísérlet, amely negyvenöt évig tartott, 1990-ben véget ért. a magyarul leggyakrabban „rendszerváltásnak”, „rendszerváltoztatásnak” nevezett eseménysorozatról számos tanulmány, elemzés, összefoglalás készült. Az elmúlt két évtizedben minden közép-európai ország valamennyi jelentősebb politikai irányzatához tartozó politikusok, politológusok, társadalom- és gazdaságkutatók megnyilatkoztak e politikai fordulatról, okairól és következményeiről.

Jelen történelmi esszé nem törekszik új tények feltárására. Célja a huszonöt évvel ezelőtti események tényszerű áttekintése – egyebek mellett ezt szolgálják a kronológiák -, a hasonlóságok és különbözőségek felmutatás, és az összefüggések leírása. A dolgozat a kommunizmus bukásának egyik lehetséges olvasatát nyújtja.

A dolgozat öt közép-európai ország – Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, a Német Demokratikus Köztársaság és Románia – politikai átalakulását elemzi, nem foglalkozik a többi országgal, illetve más térséggel. Ennek a önkorlátozásnak legfőbb oka az áttekinthetőség megőrzése.

Ami akkor történt, ma már történelem. A fordulat főszereplői közül sokan nem élnek, a „mellékszereplők” és szemtanúk száma is fogy. Közben felnőtt egy új nemzedék, amely akkortájt vagy később született. Ez az összefoglalás elsősorban nekik készült. Meg azoknak az idősebbeknek, akik megélték, látták a következményeket, de ma sem teljesen értik, mi miért történt, és mért úgy, ahogy történt. Munkámat nekik is ajánlom, abban a reményben, hogy segítségükre lesz az összefüggések jobb megértésében /Előszó/

Tartalomjegyzék

2017
79 oldal
978-615-80529-6-2

Ár: 1500 Ft

Kedvezményes ár: 750 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/