Kutatás és tanulmányok

Az EU szerint is sikertörténet a földterület-kezelőket segítő földhasználat támogató projekt, melynek az FTI-iASK is részese

Az Európai Bizottság által 2018 tavaszán kiírt LANDSUPPORT pályázati program célja, hogy egy új döntéstámogatási rendszer kialakításával elősegítse és támogassa a nemzeti és nemzetközi szintű műszaki és földhasználati szakpolitikai projekteket és a földterület kezelőket.

A projektet irányító Nápolyi Egyetem vezető professzora, Fabio Terribile úgy látja,hogy az EU által is sikertörténetként értékelt programot folytan kell! Terribile professzor amúgy korábban részt vett az FTI-iASK által szervezet nemzetközi KRAFT-konferencián is 2018-ban.

Az EU által finanszírozott LANDSUPPORT projekt egy könnyen használható webes platform fejlesztésén alapul, amely a műholdas, drón- és távérzékelési adatokat élvonalbeli modellekkel kombinálja. Ennek segítségével a gazdálkodók, a politikai döntéshozók és még a polgárok is könnyen megtalálhatják a releváns információkat, és megalapozott környezeti döntéseket hozhatnak. A műholdak, érzékelők és drónok minden nap minden percében hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek bolygónkról. Ez a rengeteg adat azonban gyakran nem vezet jobb környezetvédelmi gyakorlatokhoz.

„Az adatok rendelkezésre állása nem mindig elegendő ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a földgazdálkodásra” – mondja Fabio Terribile, a LANDSUPPORT projekt koordinátora, az olaszországi Nápolyi Egyetem Federico II. pedológia professzora. „Itt az EU-ban jó környezetvédelmi politikák előnyeit élvezzük, de nyilvánvaló, hogy a környezet állapota sok esetben romlik”.

A LANDSUPPORT projekt eredményeit bemutató cikket, benne a jövőbeni tervekről IDE KATTINTVA érhetik el angol nyelven!

A LANDSUPPORT projekt partnerek listáját itt nézheti meg!