Kutatás és Tanulmányok

Az erő legyen veled!

„Csak egészség legyen!” – tartja a mondás. Mintha az csak úgy teremne valahol…

Az egészség azonban nem csak úgy terem, nem másoktól kapjuk ajándékba, hanem inkább úgy érdemes gondolnunk rá, hogy az egészséget elsősorban saját magunknak kell megteremtenünk.

Ezért az egészségre és az egészségügyre is másképp kell tekintenünk, mint korábban bármikor. Tudjuk, hogy az élet véges, és nagy valószínűséggel előbb-utóbb valamilyen betegség, kórállapot miatt páciens lesz belőlünk. Ebből a szempontból mindegy, hogy a magán vagy az állami egészségügyben keressük a gyógyulást: ha egyszer odakerülünk, már valósággá vált fenyegetéssel kell szembenéznünk. Joggal gondoljuk, hogy az a jó, ha minél később és minél kisebb problémával kell szembesülnünk. Erre annál nagyobb az esély, minél inkább megtesszük mindennapjainkban mindazt, ami egészségünk megteremtéséhez szükséges: rendszeresen mozgunk, eleget alszunk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, ápoljuk a lelkünket és a kapcsolatainkat.

Ehhez szükségünk van megbízható információkra, saját pozitív tapasztalatokra és szakértő támogatásra. Valamint mindenekelőtt a megvalósításhoz elengedhetetlen saját energiára. Ami azonban néha rendkívüli elvárásként jelentkezik, és az egyszerűnek hangzó elmélet gyakorlati megvalósítása számos akadályba ütközik.

A megélt nehézségekre jó példa, hogy az életmódváltással, egészséges táplálkozással, rossz szokások felhagyásával kapcsolatos elhatározások általában addig a pillanatig tartanak, amíg nincs valami különleges vagy mondvacsinált alkalom, amire ráfoghatjuk, miért kell feladnunk félúton. Egy születésnap, egy stresszes munkanap utáni spontán sörözés, egy hajnalban elfogyasztott életmentő pizza – mind jól ismerjük őket. A kiegyensúlyozott étrend betartása általában kedd reggel ér véget, mivel hétfőn legtöbben még a hétvégi maradékot esszük, akár otthon, akár irodában dolgozunk. Talán ezért is állunk rosszul európai összehasonlításban a krónikus betegségek, és köztük a cukorbetegség előfordulási gyakoriságában.

Erőfeszítéseink sokszor amiatt véreznek el, hogy e kihívások során magunkra maradunk, hiszen a megvalósítás rendkívül nehéz egyedül. A legkülönfélébb kutatások és vizsgálatok eredményeképpen mára kiderült, hogy az egészség mindennapos megteremtése valójában társas tevékenység, a legtöbbet a családban és a kisközösségekben együtt tudunk érte tenni.

Lantos Zoltán, KRAFT Társadalmi Innováció