Kutatás és tanulmányok

Az egészség forrása?

Közel húsz éve foglalkozom az egészségközpontúsággal kutatások és elemzések, programfejlesztések, valamint szolgáltatások kidolgozása során. Itthon rendszeresen azzal találkozom, hogy az egészségről azonnal az egészségügy jut a legtöbb ember eszébe, és rögtön utána a kórházak, valamint azok állapota. Tényleg ilyen nagy mértékben a kórházakon múlna az egészségünk?

Már az elnevezés is gyanút kelthet bennünk – a kórok háza. Ide akkor kerülünk, ha már nem vagyunk egészségesek. A hagyományos orvoslás elsősorban a gyógyítással foglalkozik, a legtöbb erőforrást azokra a beavatkozásokra fordítja, amelyek valamilyen módon helyre állítják az egészséget, vagy legalábbis lehetőséget adnak a jobb életfunkciók elérésére.

Nézzük meg két területen, hogyan teljesítünk európai összehasonlításban a beavatkozásokban és az azt megelőző, valamint követő tevékenységek eredményességben. A szívinfarktus kezelésében a hazai ellátás megközelíti az egyik legjobb európai eredményt elérő svéd gyógyítási eredményeket, és a hazai szívcentrumokban elvégzett koszorúér-tágítások még jobb életkilátásokat biztosítanak, nyugodtan kijelenthetjük, nagyon magas színvonalon. Ugyanakkor az egy éven belüli halálozási adatok sokkal rosszabbak, kétszer annyian halnak meg, mint számos európai országban. A felfedezéssel is rosszul állunk. A szívinfarktus bekövetkezése és a kórházi beavatkozás között eltelt idő jóval hosszabb az elvártnál, melynek oka a tünetek jelentkezése utáni késői mentőhívás.

Az onkológiai ellátások közül a mellrák esetében a kezelésben az európai országok átlagán teljesítünk, nagyon közel Ausztriához és Szlovéniához a FutureProofing Healthcare Breast Cancer Indexe szerint. A palliatív ellátásban már gyengébben teljesítünk, azonban még mindig nem rossz a helyzet. Ugyanakkor a megelőzés és diagnózis területén messze lemaradunk minden európai országtól. Az elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás magas aránya és a szűrővizsgálatokon való alacsony részvétel mind kórházon kívüli oka a rossz életkilátásoknak.

És amennyiben figyelembe vesszük, hogy a magyar lakosság 60%-a „egészségkoptató”, látjuk, hogy olyan terhet rakunk a kórházainkra és az ott dolgozókra, amelynek csaknem lehetetlen megfelelni.

A helyzetet a betegutakat vizsgálva érdemes értékelünk: ahogy egyre messzebb vagyunk a kórházaktól, annál távolabb kerülünk az európai országok egészségességétől.

Lantos Zoltán, KRAFT Társadalmi Innováció