Kutatás és Tanulmányok

Abonyi János – Miszlivetz Ferenc: Hálózatok metszéspontjain: a negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai

„A kötet egy olyan „szép új világot” elemez és ír le, amelyben a termelés már emberi beavatkozást szinte sehol sem igényel. Ez a negyedik ipari forradalom itt zajlik körülöttünk, részesei vagyunk. Fontos tehát az, hogy a szerzők mélyen elgondolkodnak az automatizált ellátási láncok, a virtualizált gyártórendszerek működésének alapelvein, és az iASK egyik missziójának megfelelően megfogalmazzák azt, hogy a nyugat-magyarországi térségben működő vállalatok vajon hogyan is lehetnek ennek az elsöprő erővel kibontakozó trendnek a részesei. Részletesen elemzik azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyekkel a nyugat-magyarországi régió az Industry 4.0 új kultúrájának elterjesztéséhez rendelkezik, és – nem utolsó sorban – összefoglalják azokat a lehetőségeket, amelyekre e forradalmian új folyamatban építeni lehet. Az előszó írójának meggyőződése, hogy az iASK multidiszciplináris, nemzetközi szintű kutatógárdája (amelynek a két szerző kiváló tagja) ezen lehetőségek egy fontos eleme.

Az előszó írója hálózatkutató, hazai és európai szinten is tehetségsegítő hálózatok sokaságának a fejlesztője, és immár 15 éve a komplex rendszerek viselkedése leírásának a szerelmese. Ezért zárásként engedjenek meg még néhány gondolatot arról, hogy a könyv mit ad az olvasónak abban, hogy napjaink egyre komplexebb világát jobban megértse. Az automatizált termelési rendszerek, a beszállítói láncok, a fogyasztói, értékesítési láncolatok, valamint az innovációs folyamat maga mind mind egymásba épült, vertikális és horizontális kapcsolatrendszereket egyaránt tartalmazó, hálózatokkal is leírható, komplex rendszerek. A kötet címe, „Hálózatok metszéspontjain” nagyon tömören összefoglalja azt, a modern irodalomban sokrétegű hálózatnak (multi-layer networknek) nevezett „komplexitás-a-négyzeten” leírást, amelynek használata az ismertetett rendszerek megértéséhez még közelebb vihet. Az olvasó által kézben tartott kötet fontos hazaviendő üzenetként mutat rá arra, hogy e hálózatok sikeres kiépítéséhez és működéséhez az együttműködésnek, az összefogásnak egy új szintjére van szükség, ahol az „ebben mindenki nyertes lesz” szemlélete az uralkodó. Az iASK által sikeresen továbbvitt KRAFT projekt nemcsak a kreatív város és fenntartható vidék kialakulását, hanem ennek az együttműködési hálózatnak az Industry 4.0 meghonosításához elengedhetetlen továbbfejlődését is elősegíti.”

(Csermely Péter előszava)

 

2018.

A fordítás a 2016-ban megjelent Hálózatok metszéspontjain – A negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai című kötet alapján készült.

ISBN: 978-615-5742-06-4

152 oldal

1980 Ft

Kedvezményes ár: 990 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A megvásárolni kívánt kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/