Kutatás és tanulmányok

A COVID-19 miatti 2020. szeptember 01-től életbelépő határbelépési szigorítások

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány az operatív törzs javaslatára.

A szigorítások 2020. szeptember 01-től léptek életbe.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

Az országokat fertőzés alapján három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolta.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint a többiek közöt.

Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják.

Ha felmerül a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos karanténba kell vonulnia.

A karantén kiváltható, ha az érintett igazolt negatív tesztet mutat be az elmúlt öt napból.

Kivételek

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az intézkedések nem terjednek ki  teherforgalomra, a hivatalos utakra, valamint mindazokra akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.

A Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői  korlátozás nélkül beléphetnek az országba, még a  sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről.

Négy EU-s tagállam kapott sárga besorolást

Jerlenleg négy uniós tagállam lett besorolva a sárga kategóriába: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország.

Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államok, Japán, Kína Norvégia, Oroszország, Szerbia is a közepesen fertőzött listára került.

A kormány 154 országot sorolt a súlyozottan fertőzött kategóriába. A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna is.

Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni, de a teljes afrikai kontinens is tiltólistára került.

Horvátországban az esetszám alacsony, ezért került a zöld kategóriába. került.

Az egyes országok besorolását heti rendszereséggel felülvizsgálják.