Kutatás és Tanulmányok

Z. Karvalics László: Okos városok, kérdő- és felkiáltójelekkel

Z. Karvalics László: Okos városok, kérdő- és felkiáltójelekkel (Tudósítás két kőszegi KRAFT-évről)

Mi a baj az okos város fogalmával?

Központosítás-párti, a technológiától remél megváltást, különböző településekre hasonló megoldásokat tukmálna rá, univerzalista, nagyváros-központú, üzlet-vezérelt. Az okos várossal foglalkozó szakmai-tudományos háttérmunka egyoldalú, a mai okos város programok nagy része egyenlőtlenség-fokozó hatású, a polgárok ellenőrzésének magasabb szintjét teremtheti meg, a sebezhetőség növekedéséhez vezet, a könnyen bevezethető és alkalmazható megoldások miatt csökkentheti a lakosság aktivitását.

A könyv az okos város irodalomban használt tipikus jellegzetességekből a ‘jó várostól’ elvárt sajátosságokat formál. Az okos megoldásokkal élő város legyen alkalmazkodó, fenntartható, egészséges, biztonságos, kreatív és innovatív, együttműködésen alapuló, igazságos, nyílt, multikulturális, hálózatba kapcsolt. A lényeg pedig nem a mesterséges intelligencia, hanem a felhasználható tudások teremtése, alkalmazása, gyarapítása, megosztása. Együttesen: a tudás kormányzása.

Az áttekintés térben és időben több tucat helyszínre vezet. Bécstől Raguzáig, Cesky Krumlovtól Nyíregyházáig, Szegedtől Pápateszérig számtalan méretű és helyzetű települést emel egy-egy pillanatra a látótérbe, bemutatva az előttük álló kihívások, lehetőségek és megoldások legizgalmasabbjait. Különös alapossággal időzik Kőszeg, Keszthely és Zalaegerszeg, a Pannon régió emblematikus városai körül – hiszen a szerző két ösztöndíjas ciklust töltött abban a kőszegi szellemi műhelyben (ISES, majd iASK), amelynek egyik legfontosabb kutatási programjához és valóságalakításba forduló gyakorlatához („Kreatív város, fenntartható vidék”, KRAFT) csatlakozott. Azt vizsgálta, miként ölthetnek alakot a tudás jelenségcsaládjától, mint kályhától elindulva új megközelítésmódok a jövő településeinek és közösségeinek fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban, hogyan segíthetnek innovatív megoldások mindezt, s miként „fordíthatóak le”, válnak alkalmazhatóvá a gyakorlatban tudományos műhelyekben megfogalmazódó felismerések és módszertanok – és nem csak Kőszeg vagy a Nyugat-Dunántúl települései számára.

Tartalomjegyzék

2017
175 oldal
978-615-80529-5-5

Ár: 2980 Ft

Kedvezményes ár: 1.490 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A megvásárolni kívánt kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/