Kutatás és Tanulmányok

Veszprémi Nyitott Kapuk

Nyitott Udvarok – Beszélő Házak

A Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával

A Projektről

A projekt címe: Nyitott Udvarok – Beszélő Házak

Szerződés egyedi azonosítószáma: OC-MUV/4-2022/222186

EKF Projektkód: P-0121

Támogatás összege: 5.983.000,- Ft

Támogatott tevékenység időtartama: 2022.09.01-2023.12.31.

 

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 2022 augusztusában sikeres pályázatot nyújtott be a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által meghirdetett Kulturális-művészeti programok támogatása című pályázati felhívásra.

A Nyitott Udvarok – Beszélő Házak programsorozat azt a célt fogalmazta meg, hogy Veszprém interkulturális örökségét, sűrített történelmét különböző területek eszközeinek összekapcsolásával (helytörténet, rendhagyó kulturális rendezvények) a meglévő, pontszerűen működő kulturális attrakciókat, helytörténeti érdekességeket egységes élményláncra fűzve mutassa be. 

A program két pillérből állt. Egyrészt egy 2022-ben induló kutató- és gyűjtőmunkából, amelynek keretében veszprémi történeteket gyűjtöttünk és tettünk közkinccsé. A kutatásba történészeket, levéltárosokat, zenészeket, irodalmárokat, társadalomtudósokat és az épített örökség szakértőit hívtuk segítségül. Célunk az volt, hogy felidézzük a veszprémi püspökök és kanonokok tudós világát, a város színes társadalmának egy-egy jeles személyiségét, a város nagy fordulópontjait, a pusztító tűzvész következményeit, a hétköznapok piaci forgatagát és az ünnepek különleges alkalmait. Célunk, hogy a művészet eszközeivel bevonjuk és a projekt tevékeny részesévé tegyük a veszprémi közösséget is. A munka eredménye egy új kötet, amely a Beszélő Városok – Beszélő Házak sorozat részeként a kőszegi és keszthelyi kiadványokat követve jelent meg a pályázat segítségével Beszélő Veszprém címmel, szerkesztője Mátay Mónika. 

A program második pillére a Beszélő Veszprém kötet bemutatása a szerzők és muzsikusok segítségével és egy interaktív séta. Törekedtünk az értékek dinamikus eszközökkel történő megelevenítésére, a közösség minél szélesebb rétegeinek bekapcsolására, a személyes és történelmi emlékek közös megélésére. 

A program 2023. szeptember 16-án (szombaton) 14:00-19:00 óra között került megrendezésre. Helyszínei: Veszprém, VEAB Székház (Vár utca 37.), majd közösen sétálva a következő udvarokat érintettük: a Nagyszeminárium kertje (Vár utca 20.), Dubniczay-palota kertje (Vár utca 29.), a Tűztorony kertje és a FOTON udvara (Vár utca 17.), Auer Lipót szülőházának udvara (Thököly Imre utca 1.) és a Lohonyay-vendéglő udvara (Óváros tér 26.)

A Nyitott Udvarok – Beszélő Házak programsorozatot és a pályázat keretében megjelent Beszélő Veszprém kötetet még két alkalommal népszerűsítettük beszélgetések és könyvbemutatók formájában. 2023. szeptember 29-én Budapesten a Nemzetközi könyvfesztiválon (Kner Imre terem, Millenáris D épület) mutatkozott be a program, ahol a szerzőkkel a kötet szerkesztője, Mátay Mónika beszélgetett. 2023. december 15-én Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében  mutattuk be a Beszélő Veszprém kötetet. A beszélgetést és a szerzők személyes reflexióit nagy érdeklődés kísérte, közel nyolcvanan tiszteltek meg bennünket figyelmükkel.