Kutatás és tanulmányok

Végtelen fesztávolság

Rendhagyó és különleges megnyitóra hívta a közönséget Binder Károly zeneszerző, zongoraművész a Festetics Palota kiállítótermébe. Az épület egykori istállójába két kiváló festőművész alkotásait nézhetik meg az érdeklődők szeptember elejéig.

Labirintus és útvesztő, a végtelen ég, régmúlt romok közt sarjadó buja növényzet Mayer Hella képein, törékeny madarak színes virágok közt Zsombori Erzsébet alkotásain. A két művészt szoros szálak fűzi egymáshoz: Zsombori Erzsébet, Zsimbi lánya Mayer Hella. Nem ez az első közös tárlatuk, képeik a kőszegi kiállítóteremben együtt hívják gondolkodásra a betérőt.

Binder Károly érzékenyen ajánlotta a vendégek figyelmébe a műveket. Beszélt a labirintus szemantikájáról, az idő és az időtlenség jelentéséről. Egy korábbi korongja, a Csend a hegyeken túl című lemez borítóját is a két művész alkotásai ihlették. A közönség megismerhette a szerzők munkamódszerét, beszéltek technikai kérdésekről, és arról is, honnan merítenek inspirációt az alkotáshoz. Zsimbi selyemre álmodta festményeit, Hella olajképeket hozott a tárlatra. A kiállításon Miszlivetz Ferenc, az iASK főigazgatója elmondta, nemrég jött ki a nyomdából Binder Károly Bartók Gyermekeknek című sorozata V. albuma, amely egyedi díszcsomagolásban kapott helyet az előző korongokkal. A lemezen a Binder Trio előadásában szólalnak meg a Bartók-művek átiratai, a borító tervezője: Trifusz Péter, grafikusművész. A lemez az iASK támogatásával valósult meg. Október 3-án a zsinagógában lemezbemutató koncert lesz.