Kutatás és tanulmányok

Valóban daliás idők voltak… Pillanatképek legújabb könyvünk szombati bemutatójáról

A korszakot bemutató kiállítás és a könyvről szóló kerekasztal-beszélgetés teltház előtt zajlott Velemben, a számos szakkollégiumi eseménynek helyet adó Stirling-villában. A kötetlen, jó hangulatú eseményen szép számmal vettek részt egykori szakkollégisták is.

A most megjelenő kötet a szombathelyi Németh László Szakkollégium történetét dolgozza fel hazai és nemzetközi kontextusban, és a rendszerváltás első éveinek eddig feltáratlan részét, azt a pillanatot ragadja meg, amely a szakkollégiumi mozgalmat az ellenzék fölé emelte. Megszólalnak benne a korszak legfontosabb szereplői, bepillanthatunk az egyik – történetesen Velemben megrendezett – szakkollégiumi találkozó jegyzőkönyvébe és ízelítőt kapunk a titkosszolgálat kapcsolódó jelentéseiből. A dokumentumok (és a korszak) megértéséhez egy – Miszlivetz Ferenc által jegyzett – alapos bevezető tanulmány nyújt segítséget az olvasónak. 

A könyv a szerzők szándéka szerint, nem csupán nosztalgikus múltidézés, hanem mikrotörténelem és számvetés is; lehetőség arra, hogy szembesítsük a bő harminc évvel ezelőtti álmainkat és önmagunkat a jelenkorral, s hogy a daliás időket sem feledve gondoljunk a messzi jövendőre.

A kötet megrendelhető: https://kortarskiado.hu/konyv/dalias_idok