Kutatás és tanulmányok

Utazás a Covid-19 pandémiában (3. rész)

Hazaút repülővel Daniel R. Brooks, a Torontói Egyetem emeritus professzora, a Kanadai Királyi Társaság és a londoni Linnaean Society munkatársa, valamint az FTI-iASK egyik vezető vendégtanárának írása

Április 8. – Előkészületek és last-minute dráma

Ma reggel vettem le a PCR-tesztemet – január vége óta a negyedik PCR-tesztet. A teszthely megszervezése és a személyzet professzionalizmusa valóban lenyűgöző volt. 2 órán belül üzenetet kaptam arról, hogy a mintát elküldték a laboratóriumba, így ma este vagy holnap reggelre számítok eredményre. Így akkor holnap kinyomtathatom az eredményeket.

Daniel Brooks

Közben Zsuzsa, azt írta, hogy a teniszedző, akivel órákat vesz, pozitív eredményt hozott. Csak egy eset volt, amikor a múlt héten közelebb volt 1,5 m-nél, amikor volt órája, és megkapta az első adag Pfizer-vakcinát (a második adagot április 14-re tűzték ki), ezért nem hiszem, hogy fertőzött volna. Ma megpróbál RAPID tesztet szervezni. Ha csütörtökön megérkezve nem lesz negatív teszt eredménye, akkor egy szállodába kell mennem, amíg negatív lesz. Péntekre tervezem az első adagomat. Eközben nem tud teniszezni és addig nem dolgozhat, amíg nem tudja. És ha pozitív, Andrást tesztelni kell, és értesíteni kell az iskolát, és értesíteni kell a társasházunk közelében lévő teniszklubot, és értesíteni kell az összes iskolát, ahol a múlt héten fényképezett.

Az idő szerint 09: 30-kor kaptam a PCR-tesztet. Két órával később kaptam egy szöveges üzenetet, hogy a mintáimat (orális és orr) elküldtük a laborba. Körülbelül 15:30-kor kaptam egy üzenetet Zsuzsától, miszerint a teniszprofil, akivel órákat és klinikákat vesz, pozitív COVID-tesztet adott. Megkapta az első oltási adagot, és a másodikra ​​14-re tervezik, de ez nem garantálja a védelmet. Sikerült megtalálni egy laboratóriumot, ahol időzítve 18: 00-kor be tudott ütemezni egy gyors tesztet.

17: 30-kor kaptam egy szöveges és e-mail üzenetet arról, hogy a PCR-tesztem negatív volt, így másnap repülni engedtem.

Végül 19: 00-kor Zsuzsa arról kapott hírt, hogy a Rapid tesztje negatív. Ez azt jelenti, hogy nem kell részt vennünk az úgynevezett kapcsolattartás nyomon követésében: Ha pozitív volt, akkor egy szállodába kellett mennem (saját költségemen) karanténba helyezni, amíg negatívnak nem bizonyult. Tájékoztatnia kell mindenkit, akivel az előző héten teniszezett, és azt a klubot, ahol az edzőtermet használja, annak ellenére, hogy álarcos volt és távolságtartó. Tájékoztatnia kell munkáltatóját – a munkáját addig kell vállalnia, amíg negatív lesz, és arra kényszeríti az összes alkalmazottat, hogy tesztelje magát, és tájékoztassa az összes iskolát, ahol az előző héten fényképeket készített, és amelyeket az összes személyzetnek és hallgatónak tesztelnie kellett. Legfiatalabb fiát tesztelni kell, és tájékoztatni kell az iskoláját. A teljes kapcsolattartás magában foglalja minden látogatott bolt tájékoztatását is, hogy élelmiszereket és háztartási cikkeket vásároljon.

 

Április 9. – Az utazás napja

Budapest – Liszt Ferenc repülőtér

A repülőtér még minden zárva tart, kivéve néhány elvihető kávézót és néhány üzletet. Üzleti osztályú társalgók is zárva maradnak. A PCR teszt dokumentumomat a check-in pultnál ellenőrizték, de utána már nem kérték. Amint azt a Deltától és a KLM-től kapott e-mailekben jeleztem, már nem volt szükségem a repülőtéren elvégzett RAPID-tesztre, amennyiben csak Amszterdamon keresztül csatlakoztam, és nem próbáltam Hollandiában maradni. A bejelentkezés nagyon zökkenőmentes volt, nagyon kevesen tartózkodtak a repülőtéren, 0.50-kor.

A terminál beszállási területein belüli általános hangulat visszafogott volt, a pozitív várakozás egyikében sem vált gyorsan nosztalgikussá. Nincs olyan fiatal, aki kalandra indulna vagy külföldi tanulmányokra menne. Nincsenek üzletemberek, akik sikeres üzleti találkozókra számítanak, amelyet nemzetközi környezetben az italok és a finom ételek melletti bajtársiasság követ. Nincs utolsó pillanatban vásárlás család vagy szerettei számára otthon. Nincs értelme a hazatérésnek.

Amszterdamba repülve a mellettem ülő személyről kiderült, hogy egy seattle-i amerikai színésznő volt, aki Budapesten járt egy tudományos-fantasztikus film forgatásán. Leírta a multinacionális produkciós csapatot (ha Dél-Afrikából származik, akkor világít, ha Franciaországból származik, akkor logisztikának kell lennie stb.).  Ugyanazon okból kifolyólag tértem vissza Asheville-be – őt nem engedélyezték oltásra Magyarországon, pedig ott legálisan dolgozott. Egyszerre nevetett, és elmondta, hogy amint 14 nappal túllépi a második oltási adagját, egyetlen nap forgatásra visszatér Budapestre. Miközben személyesen kellemetlenségeket szenvedtünk, mindketten egyetértettünk abban, hogy az országoknak joguk és felelősségük van először saját polgáraikat beoltani. Ez az új normális korai megjelenése.

 

Amszterdam – Repülőtér

A Schiphol repülőtéren sokkal több ember volt, mint február elején – talán annak a 50% -a annak,amire emlékszem a COVID előtti időkre (2020 január). Ez az első alkalom, amikor sor került az útlevél-ellenőrzésre, de mindez sokkal gyorsabban mozgott, mint a pandémiát megelőző idők. Az éttermek több mint fele nyitva volt (összehasonlítva a két hónappal ezelőtti egyetlen Starbucks-szal), és az üzleti osztályú társalgók is nyitottak (bár jelentősen csökkentették és módosították a szolgáltatásokat a távolságtartás és a higiénia biztosítása érdekében).

Az atlantai Delta-járatom indulási kapujában megkértek, hogy mutassam meg a PCR-tesztet és egy további papírt, amelyet a Delta Airlines most is megkövetel. Ez egy 1 oldalas dokumentum, amelyet ki kellett nyomtatnom és alá kellett írnom, mondván, hogy negatív PCR-tesztet kaptam (lásd a PCR-teszt kinyomtatását), vagy hogy felépültem a COVID-ből és orvos törölte (lásd a dokumentumot).

Ellentétben a két hónappal ezelőtti járattal, amikor az egész gépen csak 87 ember tartózkodott, az Amszterdamból Atlantába tartó járat körülbelül 50% -ban tele van. Amikor elkezdtem beszélgetni az emberekkel, azt tapasztaltam, hogy sok amerikai dolgozik különböző európai országokban, akik mind visszatérnek az USA-ba oltásra, mivel kizárták őket az oltási programokból azokban az országokban, ahol dolgoznak. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy az amerikaiakkal ugyanúgy bántak volna-e a Trump-kormányzást megelőzően. Ez az utasok rohama arra kényszerítette a Delta-t, hogy ideiglenesen felfüggessze politikáját, hogy minden más helyet nyitva hagyjon, így lényegesen kevesebb távolság volt, mint két hónappal ezelőtt, ellentétes irányban repülve.

 

Atlanta – repülőtér

A járat több mint egy órával korábban érkezett, de mivel még egy átszállásom van, ez csak azt jelenti, hogy egy további órát ülnék a repülőtéren. A repülés egyenletesen zökkenőmentes volt, a biztonsági öv tábla csak kb. Az utolsó órára gyulladt ki, amikor (meglehetősen sikeresen) a szokásos kora tavaszi zivatarok között és azok körül repültünk.

Az első dolog, amit tavaly ősz óta jelentős változással tapasztaltam az a beléptetés terén volt. A globális belépés eljárása (gyors áthaladás a vám- és bevándorlási ügyekben a gyakori tengerentúli repülők számára, akik hajlandóak a belbiztonsági háttér-ellenőrzésre) általában ez: Menjen egy kioszkba, érintse meg a képernyőt, ahol azt írja: „kezdődik”; helyezze be útlevelét szkennelés céljából; keresse meg a készítendő fényképet; válaszoljon az utazásával kapcsolatos számos kérdésre; tegye az ujjait az ujjlenyomat-betétre; gyűjtse össze a nyomtatványokat; keresse fel a vám- és bevándorlási ügynököt, aki közli: „Üdvözlöm itthon”. Ezúttal elmentem a kioszkba, megérintettem a képernyőt, megkértek, hogy tegyem a fejemet egy emberi fej körvonalai közé a képernyőn, fényképet készítettem (ezúttal eszembe jutott, hogy eltávolítom a maszkomat), kinyomtatást kaptam és mentem a vámhatósághoz és a bevándorláshoz. A tiszt megnézte az útlevelemet, megkérdezte, van-e bármi közölni valóm, majd intett. Éppen akkor, amikor a nagy testvér látomásai kezdtek felszínre kerülni az agyamban, rájöttem, hogy megpróbálják minimalizálni, hogy hányszor érintsenek meg egy felületet.

A nemzetközi téren belül vettem fel a táskámat, majd újra ellenőriztem kint, és átmentem a biztonságon, amely nem tartalmazta a PCR-teszt megnézését. Több mint két hónappal ezelőtt, először láttam a COVID előtti időkhöz hasonló biztonsági szűréseken torlódásokat. Legalább az emberek maszkolnak, és a legtöbben odafigyelnek a földön levő távolságtartó jelzésekre.

Kifelé a belföldi területre felugrottam a villamosra a terminálhoz, ahonnan indulnom kellett Asheville-be. Az üzletek fele és az éttermek fele nyitva volt, és nyitva voltak a Business Class társalgói, bár a szolgáltatások ugyanolyan jelentős csökkentésével és módosításával biztosították a távolságtartást és a higiéniát. A repülőtér félig megtelt, köztük sok hallgató érkezett, illetve ment tavaszi szünetre.

Asheville-be nagyon rövid volt repülés, és örültem, amikor egészséges feleségem és a legfiatalabb mostohafiam vártak.

 

Április 10

Ma reggel beosztottak az első Pfizer oltásra. 8.55-kor érkeztem a 9.05-ös találkozóra. Minden rendben volt, 25 perc volt az egész, mert 15 percet vártam a oltás után, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nincs-e allergiás reakcióm, 8 perc alatt kitöltöttem az űrlapokat – amelyek tartalmazzák az alvadási problémák előzményeivel kapcsolatos kérdéseket – és 2 perc volt hogy beszéljek az ápolóval. Kaptam egy oltási igazolványt és időpontot április 30-ig. A következő 48 órában egy fájó karral foglalkoztam az injekció beadásának helyén, amely vasárnap estére megszűnt (tehát hétfőn, 70. születésnapomra fájdalommentes voltam). ).

Délben felkerestem a laptop-szervízt, ahol megállapították, hogy majdnem annyi lenne elvégezni a szükséges javításokat, mint egy újat vásárolni. Az azonos korú asztali számítógépem sokkal jobb állapotban van, mert az FTI- iASK-nál és másutt is többet írtam a laptopdal, mint az asztali gépen.

Április 12

70. születésnapomra minden készen álltam arra, hogy folytathassam az otthoni munkavégzést a lezárás alatt, otthon most inkább Asheville, Mindent összevetve, elég zökkenőmentes átmenet. Nagyra értékelem az internetalapú technológiát, amely lehetővé teszi számomra, hogy továbbra is részt vehessek az FTI-iASK eseményein (bár sajnos nem a kedd reggeli kávétalálkozókra, amelyek itteni idő szerint 03:00 órakor zajlanak), miközben jól haladok a saját projektjeimen is.