Kutatás és tanulmányok

UNESCO MOST Téli Egyetem Veszprémben

Ötödik alkalommal rendeztük meg az UNESCO MOST Téli Iskolát, idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával

A projekt címe: Winter School
Szerződés egyedi azonosítószáma: OC-KONF/1-2022/770471
EKF Projektkód: P-0138
Támogatás összege: 10.000.000,- Ft
Támogatott tevékenység időtartama: 2023.01.01-2023.03.31.

Az esemény Reziliencia a bizonytalanság korában: béke az oktatás és a kultúra által címmel az 5. UNESCO MOST Téli Egyetem az iASK, a Pannon Egyetem és az UNESCO bizottság közös szervezésében 2023. február 20-24. között valósult meg Veszprémben. A panelbeszélgetések, illetve a kísérő kulturális események jó alkalmat biztosítottak, hogy a 27 jelenlévő, és a szintén 27 online résztvevő diák, illetve 35 előadó elmélyült eszmecserét folytasson olyan égető kérdésekről, mint a globális krízisek, pandémia, bizonytalanság és háború következtében felmerülő sürgető problémák, a társadalmak potenciális válaszairól, valamint a kultúra és az oktatatás kihívásairól, és általuk kínált lehetőségekről.
A rendezvény tematikus szekciókból épült fel, amelyek előadásokat, workshopokat, valamint párbeszéden alapuló kerekasztalbeszélgetéseket is egyaránt tartalmaztak. Ezek a kb. 90-120 perc hosszúságú tematikus szekciók nemcsak tudományos elemzéseket, hanem a művészi ábrázolás kreatív gyakorlatait is felsorakoztatták.
A rendezvény céljai között tudáscsere mellett a szemléletformálás és a kapcsolatépítés, valamint ez által az új és a társadalom számára hasznos tudás és innováció serkentése szerepeltek. A téli egyetemen az egyetemi hallgatók, doktoranduszok és kutatók, valamint kulturális és egyéb civil szervezetek munkatársai, a Pannon Egyetem hallgatói tudtak tapasztalatot cserélni a formális egyetemi kurzusokon, de interaktívan, dialógusok és kreatív eszközök és együtt alkotás/együtt gondolkodás segítségével.