Kutatás és tanulmányok

Tetőtéri esték: A cybermackótól a tengericsillagok robotgyilkosáig – Nézzünk megfelelő szögből a digitális kultúrára!

Tetőtéri esték címmel indít új sorozatot a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézet Könyvtára

Első alkalommal Z. Karvalics László, történész, információs társadalom kutató, a Szegedi Tudományegyetem Könyvtár-és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete kutatója lesz meghívott vendégünk.

Az előadás témája pedig: A cybermackótól a tengericsillagok robotgyilkosáig – Nézzünk megfelelő szögből a digitális kultúrára!

Vajon mennyire indokolt a sok-sok félelem a mesterséges intelligenciával, robotokkal, automatizációval kapcsolatban? Mennyire torzítják el az érzékelésünket a tudományos-fantasztikus irodalomból ismert tipikus forgatókönyvek? És az újságok? Maga a nyelv, amelyen megfogalmazzuk az állításokat és a véleményeket?
Sok a teendő, hogy tisztán lássuk, mik azok az apró gondolkodási praktikák, amelyek segíthetnek: hogy ha nem is értjük jobban a még mindig iszonyú tempóban formálódó digitális világot, legalább kevesebb félreértés, előítélet, tévedés nehezítse a tájékozódást…

Az interaktív beszélgetések során különböző témákat érintünk és az előadóval való közös eszmecserére hívunk Mindenkit. Könyvtárosaink minden alkalomra ötletes feladatokkal készülnek, így a közönség aktív részese lesz az estének. Célunk a tudomány közelebb hozása kreatív megközelítéssel.
Az eseményre minden korosztályt szeretettel várunk!

A terem korlátozott befogadóképessége miatt, kérjük, jelezzék részvételi szándékukat a [email protected] e-mail címen!

Helyszín: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 7. Sgraffitós-ház II. emelet

Időpont: 2020. március 3. 17 óra

A rendezvényen képfelvételek készülnek, melyeket az FTI weboldalán, közösségi média felületein és kiadványaiban is felhasznál!