Kutatás és Tanulmányok

„Semmi különös? A Bakony ékkövei” Társadalmi innováció és hálózatos együttműködés a VEB2023 programban

Összefoglaló cikk jelent meg Szabó Mariann és Agárdi Izabella, FTI-iASK kutatók közreműködésével a Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok c. folyóirat 2023/1. számában.

Absztrakt

Mi az az érték és erőforrás, mely a kelet-közép-európai falvakban vonzó a helyi lakosság és a látogatók számára? Hogyan válhatnak kis lélekszámú települések olyan közösségekké, amelyek
képesek lépést tartani korunk hatalmas változásaival és kihívásaival, miközben megőrzik legértékesebb kulturális javaikat és közösségi kohéziójukat? A fenti kérdésekre keressük a választ a Bakonyban a társadalmi innovációt támogató, interdiszciplináris hálózatos gondolkodást erősítő projekt keretében. A széles spektrumban értelmezett kulturális értékeket feltáró munka a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program (VEB2023) részeként a kreatív térség gondolatát erősíti.

A Kraft program megvalósításában alkalmazott módszertanokon alapulva 2022-ben Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár endemikus, kulturális alapú fejlődési lehetőségeit vizsgáltuk. A kutatási eredmények gyakorlati példákkal alátámasztva a társadalmi
innovációt, a fenntarthatóságot és a kreatív régiós törekvéseket mutatják be. A tanulmányban megfogalmazott fejlesztési javaslatok települési szinten, hálózatos megközelítésben közvetlenül segítik a VEB2023 projekt célkitűzéseit.

Kulcsszavak: társadalmi innováció, kulturális javak, közösségi kohézió, VEB2023 EKF, helyi közösségek

A teljes szövegű cikk elérhető ITT.