Kutatás és tanulmányok

Projektzáró esemény szeptember 25-én – Semmi különös? A Bakony ékkövei!

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Semmi különös? A Bakony ékkövei!” társadalmi innovációs program (2022. március – 2023. június)

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) Program „Közösségfejlesztés – Élhető város, élhető falu” tématerülethez kapcsolódik, a program megvalósítója a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete.
Olyan interdiszciplináris projekt, amelyben a vizsgálatok a helytörténetre, gasztronómiára, tánc- és népművészeti hagyományokra, természeti és épített környezetre, környezetvédelemére és fenntartható fejlődésre, társadalmi mobilitásra, helyi identitásra, sőt ezek kapcsolatára vonatkoznak széles időhorizonton. A projektben kulcsszerepe van a humántőkének, a hozzáértő, interdiszciplináris kutatásokra és fejlesztőmunkára nyitott közösségnek.

A négy településsel (Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár) történő egyeztetéseket követően nyílt pályázati felhívás keretében jelentkezhettek különböző hátterű és szakmából érkező kutató vagy fejlesztő szakértők a települési csoportokban való munkára.
2022. május végére eredményesen zárult a toborzási folyamat, a projekt közreműködői között multinacionális vállalati környezetből érkező kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, nyelvészek, turizmusfejlesztési szakértők is részt vesznek a projektben.

A projekt alapját az ún. „közös alkotófolyamat” (angolul co-creation) képezi, amely során a fejlesztési javaslatokat a helyi lakosokkal közösen alakítják, alakították ki a csapatok. A résztvevők települési és természeti bejárásokon vettek részt, interjúkat készítettek, egyeztetéseket folytattak a jelentős civil szervezetekkel, levéltári kutatás ok során hagyatékokat, gyűjteményeket tekintettek át. A hagyományos módszerek mellett készültek videóra rögzített életútinterjúk, sőt egy mentális térképezés is.

A kutatási eredményekhez kapcsolódóan szeptember 25-én tartunk Bakonynánán rendezvényt vezetett túrákkal, kulturális, ismeretterjesztő és gasztronómiai programokkal, kézműves foglalkozással. Az FTI-iASK munkatársai és ösztöndíjasai a fenti kéthetes kutatótábor során feltárták Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár rejtett kincseit, amelyeket most bemutatnak a nagyközönségnek. Sétát tehetünk Borzavár múltjában, megtudhatjuk, miért szeretik Bakonynánát az ott élők, miért nevezek a jásdiakat bodzásoknak, és kik azok az esztergáriak… Az eseményre éppúgy várjuk a helyi és környéki lakosokat, érdeklődőket, mint a módszertan iránt nyitott kutató-fejlesztő szakembereket.

További információ ITT és ITT.

A projektnyitó eseményről az alábbi LINKEN lehet olvasni.

A rendezvényre a belépés ingyenes.