Rólunk

Poczai Péter

Poczai Péter kutató növényorvos (MSc), növénygenetikus (PhD) végzettségeit a Pannon Egyetemen szerezte és tanulmányaiért 2007-ben Pro Sciencia Aranyérem kitüntetésben részesült. Korábbi Eötvös, CIMO és  Marie Skłodowska-Curie (MSCA) ösztöndíjas. Jelenleg a Finn Természettudományi Múzeum kurátora és a Helsinki Egyetem Élettudományi Intézetének (HiLIFE) docense valamint a Washingtoni egyezmény vagy más néven (CITES) finnországi tudományos tanácsadója. Kutatási területe a különböző szárazföldi növények evolúciós viszonyainak tanulmányozása, amely során a növényi élet földi kialakulásával kapcsolatos fontos kérdésekre keres választ. Kutatása során az elméleti és kísérleti evolúció biológia elemeit ötvözi összetett formában.

Festetics Imre elfeledett hagyatéka

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért vált a genetika viszonylag megkésve önálló tudományággá? Az iskolában ma is azt tanítják, hogy a genetika tudománya Gregor Mendel brünni (brnói) apáttal kezdődött.
A legtöbben azonban meglepődnének, ha megtudnák: az öröklődés alapvető törvényszerűségeinek jelentős részét már Mendel születése előtt megfogalmazta egy kőszegi magyar állattenyésztő, gróf Festetics Imre. Ha a Mendel előtti genetikát egyetlen személyhez akarnánk kötni, akkor az kétségtelenül Ő lehetne. A magyar juhtenyésztő alakja mára szinte teljesen a feledés homályába merült a világhírű utód, Mendel mellett. Az iASK-on végzett kutatásom célja, hogy megválaszoljam miért feledkezett meg a tudomány Festetics Imréről és munkája miért nem vezetett tudományos forradalomhoz a 19. század elején.