About Us

Cséby Géza

Cséby Géza író, költő, műfordító, irodalomtörténész. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. „Gróf Festetics György helye a magyar művelődéstörténetben” című doktori (PhD) értekezését a Szegedi Tudományegyetemen védte meg.

Harminc évig volt a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ és Balaton Színház igazgatója. Több mint kétszász lengyel költő verseit fordította magyarra, több mint háromszáz tudományos értekezése, esszéje, publicisztikai cikke jelent meg. Főbb kutatási területe Festetics György gróf kora, a gróf által megszervezett Helikoni Ünnepségek, valamint a magyar-lengyel kapcsolatok – elsősorban II. világháborús – története. A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság egyik alapítója, ugyancsak alapítója a Hévíz folyóiratnak. Tagja a Pannon Tükör folyóirat szerkesztőbizottságának. Rendszeres résztvevője a lengyelországi nemzetközi irodalmi találkozóknak.

Tagja – többek közt – a Magyar Írószövetségnek, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságnak, a Cyprian Kamil Norwid Irodalmi Társaságnak.

A magyar és lengyel kapcsolatok ápolásában kiemelkedő szerepet játszik. 2019-től a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.