About Us

Bell, Graham

Graham Bell BA (Hons), BArch (Hons) FRSA a Cultura Trust, egy az európai kulturális örökséggel foglalkozó brit civil szervezet igazgatója. 2007-ben megalapította a Magyar Reneszánsz Alapítványt az Épített Környezetért (MRA), és 2010 óta kutatóként, kurzusoktatóként és konferencia-előadóként kapcsolódik az FTI-iASK-hoz. 2010-ben a Brit Nagykövetséggel együttműködve részt vett Károly herceg látogatásán, a péceli Ráday kastélyban tartott örökségvédelmi csúcstalálkozón, amelynek elnöke Bogyay Katalin volt. Rendszeresen tart előadásokat és tart konferenciákat Magyarországon különböző egyetemek és kulturális egyesületek számára, és tudományos folyóiratokban publikál a történelmi helyek nemzeti identitásától a múzeumpolitikáig terjedő témákban. Az MRA több európai konzorciumi projektben volt magyar partner, amelyekben a kulturális örökség menedzsmentje, a történelmi épületek klímaadaptációja, a tárgyi/szellemi kulturális örökség (különösen a Zsolnay) és a digitális kulturális örökség élményközösségei terén nyújtott képzést. Graham az ICOMOS Magyarország tagja; az MRA az Europa Nostra tagja.

Az európai kulturális örökség területén betöltött különböző szerepeinek köszönhetően a 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének brit nemzeti koordinátora, részt vesz a kulturális örökséggel kapcsolatos európai cselekvési keretrendszer részeként megvalósuló kezdeményezésekben, az Európai Bizottság olyan szakpolitikáiban, mint a Kultúra Hangjai a feltörekvő készségekről, az Európa Tanács 21-es stratégiája, az UNESCO Ruritage hálózata, az Europeana Network Association, az UNESCO Digitális Kulturális Örökség Tanszéke, valamint a BIM4-Heritage tagjaként.

Graham Bell Európa-szerte számos irányítói szerepet tölt be. Tagja az Europa Nostra igazgatótanácsának, valamint tagja az Európa 7 legveszélyeztetettebb műemlékeivel foglalkozó tanácsadó testületnek, és az Európai Beruházási Bank Intézetével közösen vezet kiküldetéseket. Tagja továbbá az Europa Nostra és az ICOMOS közös kezdeményezésének, az európai zöld megállapodásra adott válaszként, valamint a New European Bauhaus tanácsadó testületének, és képviselője a Climate Heritage Networknek. Tagja a European Federation for Architectural Heritage Skills végrehajtó bizottságának, elnöke a brit székhelyű Bakelite Design Trustnak, valamint tanácsadója a National Trustnak, a Future for Religious Heritagenek és a Foundation for Jewish Heritagenek. A Royal Society of Arts, Manufactures and Commerce tagja.