Kutatás és tanulmányok

Örökség és identitás – Szakmákat és tudományterületeket átívelő nemzetközi konferencia Kőszegen

 

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (iASK), valamint Kőszeg Város Önkormányzatával közösen szervezi 2018. március 23. és 26. között Kőszegen az Interpret Europe nemzetközi hálózat éves konferenciáját, melyen több mint 30 országból közel 200 szakember vesz részt. A konferenciát március 23-án este, 17.00órakor Navracsics Tibor, az EU oktatással, kultúrával, ifjúságpolitikával és sporttal foglalkozó biztosa, a Kulturális Örökség Európai Évének fővédnöke nyitja meg. A konferencia megnyitója előtt közös sajtótájékoztatót tartanak a szervező intézmények képviselői.

A sajtótájékoztató résztvevői: Bőczén Árpád (KÖME), Miszlivetz Ferenc (iASK), Básthy Béla (Kőszeg), Thorsten Ludwig (Interpret Europe)

Helyszín: Kőszeg H-9730, Zwinger, Chernel utca 16.

Időpont: 2018. március 23. péntek 15.30 óra

Kik vagyunk, hova tartozunk? Alapvető kérdések, melyeket mindenki feltesz magának. Egy olyan korban, amelyet az elhúzódó válság éppúgy jellemez, mint az identitáskeresés, különösen fontos szerep jut ezek megválaszolásában a múltból a jelenbe nyúló, egyben a jövőbe mutató kulturális örökségünknek, melynek része mind a tárgyi és szellemi, mind a természeti, és szimbolikus környezet. Ahhoz, hogy ezt a közös örökséget megőrizhessük és a jövő nemzedékeinek átadhassuk, egy új, itthon még csak kevesek által ismert és gyakorolt szakterület nyújthat fogódzót: az örökséginterpretáció.

A nemzetközi szinten már évtizedes hagyományokkal rendelkező szakterület most Magyarországon is bemutatkozik egy nemzetközi konferencia keretei közt. Helyszíne Kőszeg város és a környező határmenti terület. A választás nem véletlen: ez az a város, amely a 16. században megálljt parancsolt a hódító töröknek, évszázadokon keresztül politikai csatározások helyszíne volt, majd a 20. század elején az Osztrák-Magyar Monarchiából kiszakadt Magyarország határvidékévé vált. Különlegesen gazdag múltjával a város és környéke kiváló helyszínként szolgál tehát a kulturális örökség sokrétűségének és gyakran konfliktusos voltának bemutatására.

Az esemény szervezési jogának elnyerésével a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) az Interpret Europe hálózat magyar tagjaként, elsőként hívhatja a nemzetközi örökségi szakmák képviselőit hazai pályára. A kiemelten szakemberek képzésével és módszertani fejlesztéssel foglalkozó KÖME fő célkitűzése éppen az, hogy az örökségi értékek tartalmas, élményszerű és részvételre ösztönző bemutatásával kapcsolatos gyakorlati tudást hazai intézményeken belül is elterjessze, tesztelje, oktassa. A fiatal szervezet az utóbbi években saját örökséginterpretációs képzést indított, amelyet különféle hazai örökségi helyszínekkel és oktatási intézményekkel együttműködve, adott bemutatóhelyeket fejlesztve valósít meg.

A konferencia társszervezője, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete tudományos projektjeivel szorosan kapcsolódik a konferencia témájához. A KRAFT-projekt kutatásalapú integrált fejlesztési program Kőszegen, melynek eredményeit a Pannon Városok Szövetségéhez tartozó városok is hasznosítják. A KRAFT lényege a helyi kulturális – épített és szellemi – örökség identitásképző elemeinek kiaknázása, s a mai kor igényei szerint történő hasznosítása. Célja a városok és azok vonzáskörzetének élhetőségét javítani, ezáltal a közösségek belső kohézióját erősíteni. A „Beszélő Házak” projekt keretében a kutatók a Kőszeg belvárosában található, nagy múltú épületek és lakóik történeteit rekonstruálják és interpretálják. A projekt kiemelt célja a belváros turisztikai vonzerejének növelése. Az iASK a Pannon Egyetemmel közösen, annak kőszegi kampuszán UNESCO tanszéket is gondoz, nemzetközi elismertséget biztosítva az itt folyó posztgraduális képzéshez.

A konferencia a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozat részeként kerül megrendezésre. Az örökség és az identitás összefüggéseivel mintegy 80 előadás, prezentáció, workshop és tucatnyi Kőszeg környéki örökségtúra foglalkozik majd. A résztvevőket avatott szakértők olyan helyszínekre kalauzolják, mint Kőszeg történelmi belvárosa, a Fertő / Neusiedlersee Világörökségi Kultúrtáj, a szombathelyi Iseum, a Fertő-környéki tájházak és a Vasfüggöny határmenti emlékhelyei. Valamennyi túra és esemény középpontjában az a kérdés áll, miként lehet a kulturális örökséget élményszerű, releváns módon közvetíteni oly módon, hogy az a befogadót gondolkodásra és aktivitásra ösztönözze? Hogyan formál minket az örökség, és hogyan tudjuk mi formálni az örökséget a bennünket érintő és megmozgató kérdések, témák mentén?

A résztvevők az kőszegi és határvidéki örökségi helyszíneket az ott lejátszódott eseményekhez személyesen is kötődő szereplők szemszögéből ismerhetik meg, így jelen lesznek a Páneurópai Piknik egykori szervezői és kulcsfigurái, valamint Esterházy Antal herceg is, akitől megtudhatjuk, mit jelent számára az Esterházy hagyaték, melynek része Európa egyik legnagyobb barokk-rokokó kastélya.

A konferencia vezető előadói között van Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc, az iASK alapító főigazgatója, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, Dr. Constanze Itzel, a brüsszeli House of European History alapítója, tanácsadója és kurátora, Kenan Malik identitáspolitikával, multikulturalizmussal és migrációs etikával foglalkozó író, tudománytörténész és Prof. Laurajane Smith, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Örökség és Múzeum Tanulmányok Központjának igazgatója. A konferencia idején Kőszeg városa és az Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszeg rejtett kincsei címmel ingyenes program sorozatot szervez. Láthatóak lesznek a város tornyai, értékes tárgyai, az érdeklődők megismerhetik egyes kiemelt épületek történetét, a Bach mindenkinek fesztivál keretében koncertet hallgathatnak, azaz a szervezők bemutatják, mit jelenthet nekünk ma a helyi kulturális örökség.

Bővebb információ az [email protected] címen, illetve a konferencia honlapján: http://www.interpreteuropeconference.net.

Kérdésével a [email protected] címen fordulhat a szervezőkhöz.

 

Mennyire befolyásolja identitásunkat a vasfüggöny? Megfejtette-e bárki is már a magyarok szőlőhöz fűződő viszonyát? Hogyan képviseli a táj értékeit egy tájház a hétköznapokban?

Hogyan változik a Fertő-tóról alkotott kép aszerint, hogy magyar vagy osztrák oldalról nézzük?

Interpret Europe Konferencia – Heritage and Identity (Örökség és identitás) 2018. március 23-26. 

Helyszín: Jurisics-vár, Kőszeg 

A szakmai bizottság döntése alapján idén az „Örökség és Identitás”  témájához kapcsolódóan 30 ország szakembereinek 85 workshopja és prezentációja közül válogathatnak majd a résztvevők.

Az előadások és műhelymunkák listáját itt lehet böngészni: http://www.interpreteuropeconference.net/wp-content/uploads/2018/02/IECON18abstracts_for_Web0702.pdf

Szeretnénk elősegíteni, hogy a konferencia minél több diák és pályakezdő számára  hozzáférhető legyen, ezért számukra ösztöndíj-lehetőséget hirdetünk.

Az ösztöndíj kedvezményes napidíjas részvételre ad lehetőséget, melynek összege 50 € (15 500 Ft). A napidíj magában foglalja a szakmai programokon és túrákon való részvétel költségeit, valamint napi két étkezést.

Pályázhatnak jelenleg felsőoktatásban tanulók, vagy legfeljebb öt éve végzett szakemberek rövid CV-vel és a motivációjuk rövid megjelölésével.

Határidő: 2018. március 9.  További részleteket ITT olvashat!

A jelentkezéseket az [email protected] emailcímre várjuk.

A konferencia részletes programja a http://www.interpreteuropeconference.net/programme oldalon olvasható.

Programterv

Aki ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozott már, az előbb-utóbb azzal a kihívással is szembesülni fog, amit a hagyományok és az örökségi értékek megfejtésén kívül azok közvetítése jelent. Azt minden múzeumi szakember, élménytervező vagy pedagógus tudja, mennyire elengedhetetlen a múlt értelmezése ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk és hova tartozunk. De hogyan lehet a múltat bárki számára érdekessé és érthetővé tenni?

Az Interpret Europe nemzetközi hálózat idei konferenciája “Örökség és identitás” címmel kerül megrendezésre Kőszegen, 2018. március 23. és 26. között. A kulturális és természeti örökség bemutatásával foglalkozó szakmák meghatározó nemzetközi fóruma soha nem volt még annyira könnyen elérhető a magyar közönség számára, mint most. Az esemény szervezési jogának elnyerésével 2018-ban elsőként hívhatja magyar tag a nemzetközi szakmát “hazai pályára”, a magyarországi résztvevők számára a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb részvételi feltételekkel.

A Kulturális Örökség Európai évének kiemelt eseményére 150-200 résztvevő várható Európából és a tengerentúlról. A 3 nap eseményeit egy-egy nemzetközi hírű gondolkodó inspiratív előadása alapozza meg. Több mint 60 prezentáció és műhely boncolgatja majd, hogy a velünk együtt élő természeti, tárgyi és szellemi örökség hogyan ágyazható a jelenkori tapasztalatainkba és miként értelmezhető a jelen számára olyan szabadidős programokon keresztül, amelyek kíváncsiságot ébresztenek, kreativitásra és véleménynyilvánításra ösztönöznek, valamint közösségeket hoznak létre a múlt megtapasztalása révén.

Előadók jelentkezését még 2017. december 15-ig várjuk, a részletes felhívás és az absztraktokra vonatkozó követelmények a www.interpreteuropeconference.net/call-for-papers<http://www.interpreteuropeconference.net/call-for-papers>  oldalon találhatók.

A konferencia programjában kiemelt szerepet tölt be a jelentős örökségi helyszínekre szervezett tucatnyi szakmai kirándulás, a helyszínek bemutatási koncepcióinak megismerése és közös elemzése. A szakmai túrák nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy nemzetközi kreatív szakemberek szemüvegén keresztül lássuk saját értékeinket és ötleteket kapjunk azok bemutatásához.

A konferenciára regisztrálni a http://www.interpreteuropeconference.net/registration/<http://www.interpreteuropeconference.net/registration/>  oldalon 2018. március 15-ig lehet. A korai jelentkezők kedvezményes részvételi díja 2018. február 15-ig érvényes.

A konferencia fő meghívottjai:

Navracsics Tibor     Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa. A konferenciát Navracsics Tibor nyitja meg.

Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc   A kőszegi Institute of Advanced Studies (IASK) alapító igazgatója. 2012 óta a társadalomtudományok UNESCO bizottságának elnöke

Dr. Constanze Itzel A brüsszeli House of European History alapítója, tanácsadója és kurátora

Kenan Malik   író, tudománytörténész, vallásfilozófus. Könyvei, esszéi, rádiós és televíziós dokumentumsorozatai a fajok kultúrtörténetével, identitáspolitikával, multikulturalizmussal, migrációs etikával foglalkozna

A szervezők:

Interpret Europe

Az Interpret Europe nyitott szakmai hálózat, mely 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy erősítse az örökség bemutatásával foglalkozó civil szervezetek, oktatási intézmények, szolgáltatók és szakemberek között párbeszédet, és ezáltal a természeti és kulturális örökség értékközpontú közvetítését. Az Interpret Europe mára 47 országból származó 500 tagjával területének egyik meghatározó hálózata.

www.heritagemanager.hu <http://www.heritagemanager.hu/>

 

KÖME

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületét (KÖME) 2012-ben alapították különféle kulturális területeken tevékenykedő fiatal szakemberek azzal a céllal, hogy hiánypótló platformot biztosítsanak a kulturális és természeti örökség területén érdekelt szakterültek közötti párbeszéd számára és növeljék az örökségi értékek ismertségét, társadalmi beágyazottságát. A szervezet fő célkitűzése az örökség védelme mellett annak fenntartása és társadalmi hasznosítása, és speciális hazai és regionális témák mentén szerveződő erős szakmai hálózat létrehozása. A KÖME 2013 óta az Interpret Europe hálózat tagja.

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME)

Association of Cultural Heritage Managers (KÖME)

FTI-iASK

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute of Advanced Studies Kőszeg) a tudományágak együttműködésére épülő Intézet, amely egyedülálló módon ad lehetőséget a kutatók közötti állandó eszmecserére, egyben szervezeti kereteket is biztosít a tudományos eredmények hasznosítására. Az intézet a közreműködő tudósok, oktatók, szakemberek új generációját hozta és hozza létre, akik a fenntartható megoldásokról kreatív és felelősségteljes módon gondolkodnak a globális átalakulások korában.

A Kulturális Örökség Európai évének programjairól: https://europa.eu/cultural-heritage/news/crossing-borders-convening-cultures-interpret-europe-conference-2018_en<https://europa.eu/cultural-heritage/news/crossing-borders-convening-cultures-interpret-europe-conference-2018_en>

További információk:

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) Berecz Zsuzsa, KÖME, kommunikációs munkatárs

Email: [email protected] <mailto:[email protected]>

 

Bőczén Árpád, KÖME, konferencia menedzser

Email: [email protected]<mailto:[email protected]>