Kutatás és Tanulmányok

Nyitott Kapu – A kőszegi Bencés rendház/Benedict Hotel átadása

Kőszegen a Rajnis utca 2. szám alatt álló ház a történelmi belváros legnagyobb és egyetlen kétemeletes épülete. Eredetileg a jezsuiták építették 1677-1680 között. 1773-as távozásuk után 1815-ig a piaristáké lett. Amikor a piarista rendet Kőszegről Kaposvárra helyezték, helyüket a bencések vették át. A bencés rendtagok 1950-ig éltek és tanítottak itt. A rend feloszlatása és a szerzetesek kiűzése után lakásokat alakítottak ki benne, majd egy időre a Járási Tanács székhelye lett.

A Pannonhalmi Főapátság 1990-ben kapta vissza a hányatott sorsú műemlék tulajdonjogát. Az eredendően is rossz állapotban lévő ingatlan állaga sokat romlott az évek során. Egy szerencsés pillanatban, néhány évvel ezelőtt Kőszegen Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszeg – Institute of Advanced Studies Kőszeg (FTI- iASK) és a Kormány által indított Kreatív Város – Fenntartható Vidék program (KRAFT-program) keretében – az egykori pannonhalmi diák, Gutowski Robert építész tervei alapján – újult meg és egészült ki új funkcióval az épület.

A bencés regula és oktatás – Titok és üzenet

Kőszeg belvárosának gyöngyszeme lett a felújított és új funkciót nyert egykori bencés rendház

A hétfőn Kőszegen átadott egykori bencés rendház felújított műemléki épülete, továbbra is a szerzetesrend tulajdonában áll, de megújult közösségi tereivel együtt a jövőben idegenforgalmi szálláshelyként is szolgál.

A felújítást a kőszegi Kreatív város – fenntartható vidék (KRAFT) programban 1 milliárd 435 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára avatta fel az 1677-1680-ban épült, kívül-belül teljesen megújult épületet. Az államtitkár azt mondta: ahhoz, hogy a jezsuita szerzetesek a török hódoltság idején felépítették a rendházukat, a jövő iránti óriási bizalom és békés lelkület kellett, és ezt folytatták az évszázadok során a piarista és a bencés szerzetesek. A rendház felújítása és új funkcióval bővülése jól illeszkedik abba a pozitív folyamatba, amelynek során megújul a gazdag történelmi múlttal és idegenforgalmi látványosságokkal, de határozott jövőképpel rendelkező és egyre inkább iskolavárossá váló Kőszeg – tette hozzá Soltész Miklós.

Miszlivetz Ferenc, a KRAFT program ötletgazdája, a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója köszöntőjében elmondta: széles körű összefogásra és a kormányzat értő támogatására volt szükség ahhoz, hogy csaknem két évtizedes közös gondolkodás után a program megvalósítása – benne a kőszegi belváros jellegzetes épületének számító rendház felújítása – is megkezdődjön, sőt befejeződjön.

A 65 férőhelyes Benedict Hotel Kőszeg a városba érkező egyetemi kutatóknak, vendégprofesszoroknak, külföldi hallgatóknak, valamint turistáknak is nyújt majd szállást, közösségi terei pedig oktatási célokat is szolgálnak majd, ezekben előadásokat, kisebb konferenciákat is lehet tartani.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a rendház történetéről szólva elmondta: a jezsuita szerzeteseket még Pázmány Péter kérte fel arra, hogy építsenek rendházat és szervezzék meg a tanítást Kőszegen. Mindössze három év alatt épült fel a rendház, amelyet később piaristák vettek át, majd 1815-től került a pannonhalmi bencésekhez és egészen az 1948-as államosításig működött.

Hozzáfűzte: az épület 1990-ben került vissza egyházi tulajdonba, először a verbita szerzetesek használták lelkigyakorlatos házként, majd a helyi római katolikus plébánia működtette zarándokszállásként és közösségi házként.

Az épület állaga időközben erősen leromlott, felújítása csak központi segítséggel volt elképzelhető, ezt tette elérhetővé a város legjelentősebb műemléki épületeinek megújítását is megcélzó KRAFT program.

Az eseményről készült képgalériát az FTI-iASK Facebook -oldalán nézhetik meg ITT!

 

Nyitott Kapu – Bencés rendház – Benedict Hotel átadása

Helyszín: Kőszeg H-9730, Rajnis u. 2. Bencés rendház – Benedict Hotel

Időpont: 2020. szeptember 07. hétfő 13:30 – 15:00 óra között

Nyitott Kapu Program:

 • Megnyitó:
 • Emléktábla avatás
  • Navracsics Tibor, kormánybiztos (Miniszterelnökség)
  • Básthy Béla, polgármester (Kőszeg)
 • Kőszegi vonósok koncertje
 • Köszöntő:
  • Miszlivetz Ferenc – főigazgató (FTI-iASK)
  • Fejérdy Tamás – építész (FTI-iASK)
  • Gutowski Rober – építész
 • Nyitott Kapu – Épületbejárás – Horváth Katával (Accent Hotel)