Kutatás és Tanulmányok

Nagy Judit: Társadalmi innováció a pannon városokban I.

Értékes tanulmánnyal gazdagodott a terület-, város- és közösségfejlesztéssel foglalkozó szakirodalom. Napi munkájukhoz komoly segítséget kapnak a komplex fejlesztési koncepciók érdekgazdái és érintettjei, mivel a szerző nemcsak összefoglalja benne saját, felsőoktatási kutatócsoportokban végzett két évtizedes munkájának eredményeit, hanem közreműködőként bemutatja a pannon térségben megvalósított innovatív projekteket, és következtetések levonásával adaptálható mintákat vázol fel rugalmas partnerségi hálók létrehozásához.

Nagy Judit empirikus vizsgálatokra alapozva, meggyőzően érvel amellett, hogy a pannon városok történelmi tapasztalatuk, kultúrájuk, innovációs készségük és hálózati kapcsolataik alapján ideális környezetet jelentenek a pannon térség felemelkedéséhez. Potenciálisan megvan ehhez az a szimbolikus tőkéjük, képességük, mellyel a térségi immateriális tőkeformáit fizikai tőkejavakká tudják formálni, generálni tudják a térség versenyképességének erősödését.

A tanulmány a térség szimbolikus tőkéjét „pannon genius”-ként nevesíti, hivatkozással korábbi forrásokra. Részletesen foglalkozik a szimbolikus területi tőkének a jelentésével és a lokális társadalmat integráló szerepével. Értékorientációs felmérések, konferenciák, „best practie” prezentációk alapján mozaikszerűen rajzolódnak ki azok a fontos tartalmi és vizuális identitáselemek, amelyekre a tudatos tervezéssel felépíthető a pannon brand – állítja hitelesen és hihetően a szerző, aki a 90-es évektől, a kommunikációs és a PR-képzések indulásától kezdve főiskolai, egyetemi oktató és a K+F projektek egyik legelismertebb szakértője.

Nagy Judit munkája egy jövőképet épít fel a távoli múlt értékeit idézve, s közben megfogalmazza a jelen feladatait, amelyek csak új gondolkodási keretben, új struktúrájú tudással oldhatók meg.

Melegen ajánlom a tanulmányt a terület-, település- és közösségfejlesztési szakembereknek, kulturális menedzsereknek, művelődésszervezőknek kézikönyveként; az önkormányzatok alkalmazottainak mint kiskátét, amelyből válaszokat kaphatnak a közösségi hálózatok építésével kapcsolatos kérdéseikre. Ajánlom a szakképzés és a felnőttképzés területén dolgozóknak az elméletet és a gyakorlatot plasztikusan bemutató tananyag céljára. /Dr. Nyárádi Gáborné/

Tartalomjegyzék

2017
170 oldal
978-615-80529-9-3

Ár: 2400 Ft

Kedvezményes ár: 1.200 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/