Kutatás és tanulmányok

Nagy érdeklődés mellett zajlottak programjaink a kőszegi zsinagógában

Teljeskörű felújítás után új funkciókkal, gazdag kulturális programmal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Kőszeg páratlan kulturális öröksége.
A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete augusztus 28-án (vasárnap) és 29-én (hétfőn) csatlakozott a Zsinagógák Hete országos rendezvénysorozathoz.  A kétnapos eseményen az Intézet kiállításon mutatta be a zsinagógát építtető Schey Fülöp és a Schey-család életét, illetve előadásra, kerekasztalbeszélgetésre, könyvbemutatóra és vezetett sétára hívta az érdeklődőket. A rendezvénysorozat „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” című kiállítás megnyitójával vette kezdetét, az eseményre üzenetet küldött a népes család londoni ágából Kathy Henderson. 

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét vezető Miszlivetz Ferenc főigazgató a ’90-es évek közepétől küldetésének tartja a páratlan szépségű romantikus épület megmentését és helyreállítását. Az épületegyüttes és a hozzá tartozó kert helyreállításáról a kormány 2013-ban, a Holocaust évére készülve döntött. Maga a felújítás végül a Kőszeg Kraft-program keretében valósult meg. A visszavásárlást és állag megóvást követően a rabbiházakat és a kertet is magában foglaló projekt 2020 őszén indult és 2022 januárjában fejeződött be.

A környezeti rehabilitációnak köszönhetően a zsinagóga épületegyüttese számos funkciót kap, amelyek vallási, kulturális és közéleti missziót teljesítenek. Hosszú évek nélkülözését követően a zsinagóga igény esetén újra a hitélet színteréül is szolgálhat.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Zsidóságtörténeti Munkacsoportot működtet, amely történelmi kutatásokat végez a Nyugat Pannon régió zsidó közösségeinek kulturális életével, tevékenységével, a társadalomra és a régió városainak modernizációjára gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A kutatások eredményeit az Intézet időszaki és állandó kiállításokon kívánja bemutatni.

Az épület eddigi sorsa és a felújítás folyamata már az eddigiekben is nagy hazai és nemzetközi érdeklődést váltott ki. Megépítését 1856-ban a kőszegi kiskereskedőből bécsi nagyvállalkozóvá lett, bárói rangra emelkedett Schey Fülöp finanszírozta. A Schey-család leszármazottai Ausztriától kezdve az Egyesült Királyságon és Hollandián át az Amerikai Egyesült Államokig és Japánig kísérik figyelemmel a fejleményeket.

A zsinagóga újjászületése eddig soha nem látott módon kapcsolja vissza Kőszeg városát a hazai és a nemzetközi vérkeringésbe. Ezzel Kőszeg a Kraft-program célkitűzéseinek szellemében a kulturális örökségen alapuló élményturizmus egyik közép-európai központjává válhat.

 

A programról részletesen az alábbi linken olvashatnak.