Kutatás és Tanulmányok

Most vehette át a magas rangú állami kitüntetését Miszlivetz Ferenc

Professzor Dr. Miszlivetz Ferenc egyetemi tanár

A Covid-járvány miatt most szombaton vehette át Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést  professzor Dr. Miszlivetz Ferenc egyetemi tanár, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) főigazgatója.

A Kreatív Város Fenntartható Vidék fejlesztési koncepció (KRAFT-koncepció) kidolgozásában vállalt szerepének, valamint a több évtizedes kimagasló színvonalú tudományos kutatói és oktatói pályája elismeréseként kapta a kitüntetést még a 2021. március 15-i, nemzeti ünnep alkalmából a miniszterelnök előterjesztésére.

A KRAFT-fejlesztések Kőszeg városában tovább folytatódnak: a tervek szerint az idei esztendőben születik újjá a kőszegi zsinagóga épületegyüttese; és indul a volt Bálház teljes körű rehabilitációja, amely felújítását követően a város XXI. századi színvonalú, koncerttermet, kiállító teret és filmszínházat is magába foglaló kulturális és közösségi palotája, találkozó helye lesz.

Az elmúlt évek során a Kőszeg KRAFT program a társadalmi innováción alapuló városfejlesztés új modelljévé vált. A program elismertségének és a megfogalmazódó új igényeknek köszönhetően a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete a koncepció regionális és országos szintű alkalmazásán dolgozik.  Kezdetét vette a Pannon KRAFT fejlesztési stratégia körvonalazása.

Miszlivetz Ferenc, az MTA doktora, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapítója és Főigazgatója. Jean Monnet ad personam professzor, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára. A KRAFT integrált város és vidéke koncepció kidolgozója. Kutatási területei: a demokrácia elmélete és gyakorlata, a civil társadalom, Közép-Európa és Európa-tanulmányok, globalizáció, fenntarthatóság. Számos európai és amerikai egyetemen tartott előadásokat, tanított és kutatott. 2018-ig a Bolognai Egyetem állandó vendégprofesszora volt. 2012-ben a Columbia Egyetemen Deák ösztöndíjas vendégprofesszoraként tanított New York-ban. Miszlivetz professzor alapítója és elnöke a Társadalomtudományok és Európa Tanulmányok Intézete Alapítványának Kőszegen (Jean Monnet Kiválósági Központ). 2012 óta az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, a kőszegi UNESCO Cultural Heritage Management and Sustainability UNESCO tanszék irányítója.

Számos díjban és elismerésben részesült, köztük a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje (2005).

Gratulálunk!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a díjazottak társaságában az állami kitüntetések és minisztériumi elismerések átadásán 2021. június 19-én (Fotó: Miniszterelnökség)

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönti a résztvevőket (Fotó: Miniszterelnökség)
Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozata kitüntetést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vehette át professzor Dr. Miszlivetz Ferenc egyetemi tanár, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) főigazgatója. (Fotó: Miniszterelnökség)
Fejérdy Tamás (építész, FTI-IASK kutató) is elismerésben részesült
A kitüntetés átadás helyszíne a Budai Várkert Bazár volt (Fotó: Miniszterelnökség)
Kőszegi KRAFT-őrök egymás között – Miszlivetz Ferenc és Fejérdy Tamás (Fotó: Miniszterelnökség)
Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat
A különböző állami kitüntetések, elismerések és díjak gyűjteménye (Fotó: Miniszterelnökség)