Kutatás és Tanulmányok

Miszlivetz Ferenc-Takács Laura: Képes könyv Kőszeg KRAFT

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét főigazgatóként vezető professzor Miszlivetz Ferenc elképzelései alapján jött létre a „Kreatív város, fenntartható vidék – Kőszeg város példáján” (KRAFT)-koncepció, amelynek programszerű kidolgozása a Magyar Kormány támogatásával 2012-ben indult el. Kőszeg ugyanis az iskolák és a történelmi műemlékek városa, amelynek földrajzi helyzete, egységes épített öröksége, páratlan történelmi és polgári hagyományai, illetve iskolavárosi múltja alkalmassá teszik arra, hogy új típusú tudásközponttá váljon.

A hosszú évek munkájának gyümölcsei beérni látszanak: elkészült az elmúlt évek, és a várható jövőbeni fejlesztéseket bemutató Képeskönyv. A könyv nemcsak a beruházások katalógusszerű felsorolása, hanem egy olyan kiadvány, amely lapjain keresztül elénk varázsolja a felújított terekből áradó hangulatot. A könyv időzítése sem véletlen, a decemberi megjelenés tulajdonképpen az Intézet karácsonyi ajándéka minden érdeklődő számára.

A Festetics-palota műemléki helyreállítása a méltatlan állapotából egy fejlődő oktatási és kulturális életbe repíti azt, aki falai közé belép. Míg a Szemző-ház a maga helyreállított polgári eleganciájával minőségi és tiszta szellemi műhelynek teremtett helyet. Az épületek közül is kiemelkedő az ódon Öreg Zwinger középkori bástyája belső tereinek innovatív, modernista átalakulása. Ugyanakkor a Sgraffitós-ház – mint a város ékszerdoboza – restaurált homlokzatával és tetőterének új hasznosításával teljességgel megújult. De itt említendő a Bencés Rendház impozáns épülete, amely a felújításnak köszönhetően újra a történelmi belváros emblematikus épületévé vált.

A történelmi örökség romos építészeti maradványai fokozatosan újjáépülnek, tudományos, kulturális emlékei újjászületnek.  A folyamat elkezdődött, a fejlesztések újabb és újabb terek, épületek újjászületését hozzák magukkal és ezzel együtt magát az embert, az újraéledő közösségeket. Kőszeg a Beszélő Házak városa lesz.” (Részlet a könyv fülszövegéből)

A Képes köny KRAFT Kőszeg könyvet méltató írásokat alul találják:

 

ISBN: 978-615-5742-27-9

176 oldal

Ár: 7.990 Ft

 

A könyv megvásárolható az alábbi LINKEN. A postaköltség a vevőt terheli.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/