Kutatás és Tanulmányok

Miszlivetz Ferenc: Maradok civil

Esszék és beszélgetések (1987-2023)

Közös felelősségünk, hogy idáig jutottunk. A rendszerváltás óta az értelmiség sem végezte el alapvető feladatát. Ahelyett, hogy szembesítette volna a társadalmat közelmúltjával, s mindent megtett volna a két egymást követő diktatúra okozta trauma enyhítéséért, újraindította a meddő és romboló népi-urbánus-vitát.

Semmiféle közösségi tudatot, így a nemzeti identitást sem lehet felülről oktrojálni. Identitásunk állandóan változik, de semmiképpen nem egydimenziós. A kultúra is épp attól élő, hogy vitatható és újrafogalmazható. „Vitathatatlan nemzettudat” nincs: ilyen alapon legjobb íróinkat ki lehetne tiltani a magyar irodalomból. Ady Endre például folyton szidta a magyarságot. Azt is írta: „Magyar leszek majd hogyha akarom”. Egy elavult, nacionalista nemzetpolitika újraélesztése rendkívül veszélyes: bezárkózáshoz, az európai értékek feladásához, végső soron önromboláshoz vezethet.

 

Tartalomjegyzék

Gondolat Kiadó

260 oldal

ISBN 978-615-574-244-6

Ár: 4.800 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva vagy az FTI megrendelőjét kitöltve intézetünktől, esetleg személyesen intézetünk épületeiben. Online rendelés esetén a kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.