Kutatás és tanulmányok

Miként segítenek FTI-iASK munkatársai az ukrajnai menekülteknek

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint eddig több mint három és fél millió menekült menekült el Ukrajnából, közülük több mint 330 ezren érkeztek Magyarországra. A kormányzati intézmények, a karitatív szervezetek és a magánszemélyek közösen dolgoznak a háború borzalmai elől menekülők megsegítésén. A nyugat-magyarországi Kőszeg festői városában található Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete – Institute of Advanced Studies (FTI-iASK) számos humanitárius tevékenységben vett részt az ukrán menekültek megsegítésére. Az állandó munkatársakból, a Magyarországon tartózkodó vagy a világ különböző pontjain szétszórtan élő nemzetközi kutatókból és tudósokból álló csapat kollektív és egyéni erőfeszítéseket tett a pénzügyi és logisztikai támogatás biztosítására.

Az FTI-iASK nemzetközi hálózatának tagjai részt vettek az élelmiszer-, gyógyszer- és tisztálkodási szerek, ruhák, játékok és más szükséges dolgok összegyűjtésében és szétosztásában Magyarországon és az EU-ban, valamint világszerte. Sokan közülük együttműködtek a menekültek megsegítésével foglalkozó intézményekkel, mások pedig adományokat adományoztak. Néhányan közülük a kiszolgáltatott csoportokkal, például fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó jótékonysági szervezetek támogatására összpontosítottak, míg mások a háború legelhanyagoltabb áldozatainak, például az elhagyott háziállatoknak és más állatoknak a megsegítésére találtak módot. Azok, akik szállást tudtak biztosítani, magánlakásukba hívtak meg menekülteket, mások pedig önkéntes munkát végeztek olyan befogadóhelyeken, mint a magyarországi Záhony vagy a lengyelországi Przemysl, és segítettek a Migration Aidnek a szállásokon való elhelyezés megszervezésében vagy a Magyarországon és külföldön összegyűjtött ellátmányok szétosztásában.
Azok a külföldi állampolgárok, akik a háború kitörése előtt Ukrajnában éltek vagy tanultak, szintén segítségre és támogatásra szorultak. Az FTI-iASK egyik kutatója részt vett a ghánai állampolgárok és sok más, Ukrajnából Magyarországra érkező menekült megsegítésében. Segített nekik abban, hogy megtalálják a megfelelő nagykövetségeket, vagy felvegyék a kapcsolatot az egyetemekkel, hogy folytathassák tanulmányaikat. Adományt adott a magyarországi Ghánai Diákszövetségnek, hogy élelmiszert és egyéb ellátmányt vásároljon az Ukrajnából érkezett diákoknak, és médiaszereplést szervezett, hogy felhívja a figyelmet az ukrajnai helyzetre Ghánában.
Az európai nagyvárosokban, például Budapesten, Varsóban, Bécsben, Münchenben és Helsinkiben található FTI-iASK-csapat tagjai számos humanitárius tevékenységben vettek részt az ukrán menekültek megsegítése érdekében. Lengyelországi kollégáink részt vesznek védőfelszerelések küldésében és a civil társadalmi szervezetek segítésében az ukrajnai háborús bűncselekmények dokumentálásában. Hangsúlyozzák az alulról jövő kezdeményezések és a polgári hálózatépítés erejét.