Kutatás és tanulmányok

Mi lehet a közép-európai együttműködés jövője?

Pontosan tudjuk, hogy mit is jelent Közép-Európa; vagy épp ellenkezőleg, nincs is fogalmunk róla? Nagykövetek és politikusok vitatkoztak térségünk jelenéről és jövőjéről Kőszegen!

A 26. kőszegi Nemzetközi Nyári Egyetem első kerekasztal-beszélgetését Bába Iván veterán diplomata, volt varsói nagykövet, volt külügyi államtitkár moderálta, és Varga Judit igazságügyi miniszter nyitotta meg.
A Nyári Egyetem idén a Közép-európai tangó a globális tánciskolában címet viseli, és a közép-európai régió nemzetközi politikában elfoglalt helyével foglalkozik.
Varga Judit szerint az Igazságügyi Minisztérium a 21. század legfontosabb problémájával küzd: azzal, hogy miként szűrje ki a rengeteg félreérthető információból az igazságot.
Közép-Európa identitásának kérdésére rátérve világossá tette, hogy a magyarok számára különösen is fontos a kulturális identitás, az online, multikulturális káoszban pedig „társadalmi és alkotmányos identitásainkat folyamatosan nemzet feletti entitások kérdőjelezik meg”.
Kifejezte azt is, hogy a magyarok büszkék közép-európai identitásukra, és „meg vagyunk győződve arról, hogy a régiónknak az Európai Unió jövőjében különleges szerepet kell kapnia, és ez így is lesz”.
Röviden ismertette azt a hét pontot, amit a magyar kormány az EU jövőjével kapcsolatban a múlt héten megfogalmazott, és hozzátette, tudja, hogy ezek kemény szavak, de „minden, Európa jövőjére vonatkozó magyar javaslat mögött komoly tapasztalat áll – hiszen mi nem csak ennek az európai integrációnak vagyunk a tagjai 2004 óta, hanem európaiakként évszázadokon keresztül védtük Európa határait, és tehetségünkkel, vérünkkel gazdagítottuk a kontinenst”. Hangsúlyozta, „Európa ma válaszúton van: vagy újradefiniáljuk az integráció jövőjét, vagy hagyjuk, hogy politikai döntések, politikai elfogultságok prédájává váljon”.

Kohán Mátyás tudósítása a www.mandiner.hu oldalon olvasható.